8 Het tunnelcomplex loopt onder het park van Wevelgem, achter het gemeentehuis.
Krant van West-Vlaanderen Het tunnelcomplex loopt onder het park van Wevelgem, achter het gemeentehuis.

Ondergronds nazicomplex in Wevelgem ontdekt

Journalist Christophe Lefebvre (38) heeft in Wevelgem een ondergronds nazicomplex gevonden. Hij ontdekte het ondergrondse gebouw, dat dienst deed als veldhospitaal, in het kader van zijn zomerreeks voor Krant van West-Vlaanderen.

Voor zijn zomerreeks gaat Lefebvre op zoek naar vergeten plekjes in de provincie. Hij werd zelf aangesproken door iemand in de buurt, met de vraag of hij iets wist van tunnels. De man in kwestie, werkzaam bij de technische dienst van de gemeente, had net een waterput laten legen en vond daar een deur.

Lefebvre had al geruchten gehoord over tunnels onder Wevelgem en ging verder op onderzoek uit. De journalist beslist in de waterput af te dalen en te bekijken wat er zich achter de deur verschuilde. "Een enorm ondergronds complex", schrijft hij in Krant van West-Vlaanderen. Na wat opzoekwerk blijkt dat Wevelgem een van de enige ondergrondse naziveldhospitalen had in de Tweede Wereldoorlog. 

8 Het ondergronds complex in kaart gebracht.
Krant van West-Vlaanderen Het ondergronds complex in kaart gebracht.
8
Krant van West-Vlaanderen
8
Krant van West-Vlaanderen
8
Krant van West-Vlaanderen
8
Krant van West-Vlaanderen
8
Krant van West-Vlaanderen
8
Krant van West-Vlaanderen

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jacques de backer

    Neem aan dat de bunkers gebouwd zijn door een belgisch bedrijf, uiteraard in opdracht en onder toezicht van de bezetter. Is bij de auteur van het artikel de naam van het bedrijf bekend ? Stel de vraag omdat ik weet heb van een oostvlaams bedrijf dat onder andere bunkers van de "Atlantic Wall" heeft gebouwd. Er is me verteld dat er tijdens de oorlog ongeveer 3000 mensen in dienst waren die opgevorderd waren om in Duitsland te gaan werken.

  • Erwin Heylens

    Niks Nazi's, dit is gewoon een burgerschuilkelder zoals er meeerdere waren in Vlaanderen in WO2; ook in Denderleeuw is er nog zo een. Gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter maar door een private bouwondernemer uit de streek.

Lees meer