2 Wielrenner Joren Touquet (26) uit Wevelgem stierf in zijn slaap, op vakantie in Tenerife.
wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen Wielrenner Joren Touquet (26) uit Wevelgem stierf in zijn slaap, op vakantie in Tenerife.

Wielrenner (26) met hartproblemen overleden in zijn slaap

Op vakantie in Tenerife is maandagnacht Joren Touquet (26) uit Wevelgem overleden. De eliterenner zonder contract sukkelde sinds enkele maanden met hartproblemen. Hij zou binnenkort bijkomende onderzoeken ondergaan om uit te maken of hij ooit nog wedstrijden zou mogen rijden. Het nieuws van zijn overlijden slaat in als een bom bij familie, vrienden en zijn wielerploeg.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Samen met zijn vriendin Elisabeth Vermeersch en zijn ouders genoot Joren Touquet van een welverdiende vakantie op het Canarische eiland Tenerife. Dinsdagmorgen wekte Joren plots zijn vriendin, compleet in paniek. Elisabeth zag dat haar vriend er erg aan toe was en startte nog de reanimatie. Maar alle hulp kwam te laat. Het nieuws sijpelde snel door naar ons land, naar zijn vrienden en de leiding van het wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen, waar Joren sinds drie jaar deel van uitmaakte.

Goeie winter doorgemaakt

“We zijn allemaal in shock”, zegt algemeen manager Luc Courtens. “Eerst was er ongeloof maar we moeten de keiharde realiteit onder ogen zien: Joren is niet meer bij ons. Dat stemt ons bijzonder droef. Joren lag heel goed in de groep, was graag gezien en een leutemaker eerste klas. Dit doet bijzonder veel pijn.” De ploegleiding wist dat Joren Touquet met problemen kampte. “Hij had een goeie winter doorgemaakt en was vol enthousiasme gestart aan het nieuwe seizoen”, weet Courtens. “Aanslepende knieproblemen en een operatie vergalden in 2018 zijn seizoen, al maakte hij tijdens de laatste wedstrijden een meer dan behoorlijk wederoptreden. Joren was er op gebrand om dit jaar iets te laten zien en iedereen gunde hem dat ook. Hij maakte een goeie winter door en was klaar voor het nieuwe seizoen.”

De fiets moest onmiddellijk aan de kant. Dat viel Joren zwaar maar hij besefte dat hij maar beter de raad van de artsen kon opvolgen.”

Luc Courtens, algemeen manager wielerploeg

In het rood rijden

Op 13 april reed Joren Touquet naar een knappe vierde plaats in de koers op de Wijnberg in Wevelgem. “Maar na de wedstrijd kwam hij naar ons toe met een zorgelijk gezicht”, zegt Luc Courtens. “Hij voelde zich niet goed en had de laatste drie ronden constant stevig in het rood moeten rijden. We verfristen hem wat. Daarop voelde hij zich beter. Hij vertelde dat hij zich al een tijdje heel moe voelde. Joren sliep ook veel, meer dan anders.” Vijf dagen later, tijdens een koers in Bellegem, moest Touquet al na twee ronden afstappen. “Hij voelde zich ronduit slecht en moest bekomen van de inspanningen. Later reed hij de benen nog wat los en fietste naar huis, nadat hij beloofd had zich te laten onderzoeken.” De jonge wielrenner trok diezelfde avond nog naar het ziekenhuis, onder meer om een cardiogram te laten nemen. “Hij moest er drie dagen blijven en kreeg er te horen dat hij geen zware inspanningen meer mocht leveren”, zegt Courtens. “De fiets moest onmiddellijk aan de kant. Dat viel Joren zwaar, maar hij besefte dat hij maar beter de raad van de artsen kon opvolgen.”

2 Joren Touquet was in augustus 2017 de snelste van het peloton in Ertvelde.
Robby Verdickt Joren Touquet was in augustus 2017 de snelste van het peloton in Ertvelde.

Mecanicien/verzorger

Na het slechte nieuws gaf Joren Touquet te kennen dat hij de ploeg niet in de steek wou laten. “Daarom schakelden we hem intussen een paar keer in als mecanicien/verzorger”, vertelt Luc Courtens. “Ook in die rol kweet hij zich voortreffelijk van zijn taak. Het was afwachten. Joren zou na zijn vakantie bijkomende medische testen afleggen, om duidelijkheid te krijgen over zijn sportieve toekomst. Maar het mocht dus niet zijn. Dit is een ongelooflijke klap, in de eerste plaats voor zijn familie maar ook voor zijn vele (wieler)vrienden. Iedereen is kapot van het nieuws. Ik had intussen al Thomas Vanhaecke aan de lijn, zijn boezemvriend die ook bij ons in het team fietst en net als Joren bij de groendienst in Harelbeke werkt. Twee handen op één buik, dat waren die twee. Huilen om een makker, het komt hard aan.”

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rik Duijvenvoorde

    Intens triest, en zo jong nog. Laat hier ondanks je passie toch duidelijk zijn, luister naar je lichaam. Ik heb deze regel als leidend gemaakt na een ernstig auto ongeluk. Rust zacht, Joren.

  • Gino Denil

    Wielersport is niet ongezond, José Gonzales. Maar je moet wel perfect gezond zijn om het te beoefenen. Maar wielrenners worden heel goed begeleid en zijn heel goed voorbereid. Dat is in veel andere sporten minder het geval. Daarom zijn die vaak ongezonder. Er vallen trouwens ook regelmatig jonge voetballers dood op een voetbalveld. Als je een hartkwaal hebt kan je ook gewoon in je zetel sterven. Jammer voor iemand die nog een heel leven voor zich had en voor zijn omgeving.

Lees meer