Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) aan de start van het Gordelfestival van vorig jaar in Dilbeek.
Mozkito Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) aan de start van het Gordelfestival van vorig jaar in Dilbeek.

Gordelfestival gaat door, maar wel met aangepaste formule

Het Gordelfestival zal dit jaar doorgaan, maar wel met een aangepaste formule. Dat laat Ben Weyts (N-VA), minister van Vlaamse Rand weten. Wandel- en fietstochten worden georganiseerd, maar grote muziekoptredens zullen niet doorgaan. Sint-Pieters-Leeuw had focusgemeente moeten worden, maar krijgt die kans volgend jaar.

“De formule voor het Gordelfestival in en voor de Vlaamse Rand wordt aangepast om te vermijden dat grote massa’s mensen samenkomen”, zegt Weyts. “Randanimatie zoals grote muziekoptredens worden daarom naar volgend jaar uitgesteld. Elk jaar lokt het Gordelfestival tienduizenden Gordelaars naar de Vlaamse Rand. Ik ben blij dat het Gordelfestival dankzij deze aanpassingen kan doorgaan, want dit is niet zomaar een sportevenement: dit is een hoogdag in en voor de Vlaamse Rand om op een plezante manier het groene en Vlaamse karakter van de Rand in de verf te zetten.”

“De Gordel is een jaarlijks hoogtepunt waarbij jong en oud de Vlaamse en groene rand rond onze hoofdstad kunnen ontdekken”, vult Bart Nevens (N-VA, gedeputeerde voor Vlaams beleid en leefmilieu aan. “Van het Pajottenland over de Brabantse Kouters tot het Zoniënwoud: onze provincie heeft heel wat pareltjes te bieden.”

Digitaal inschrijven en ankerpunten

De wandel- en fietstochten, inclusief de pelotonritten van 100 kilometer rond Brussel, worden ook dit jaar georganiseerd. Grote muziekoptredens zullen dit jaar dus niet doorgaan. Er zal dit jaar ook geen focusgemeente zijn, waar vele activiteiten geconcentreerd worden. Sint-Pieters-Leeuw krijgt in 2021 een nieuwe kans om haar vele troeven in de verf te zetten. In plaats van één focusgemeente komen er meerdere ankerpunten. Zo zal je in een aantal gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ aan je wandel- of fietstocht kunnen beginnen of ergens langs het parcours kunnen inpikken. De deelnemers zullen zich digitaal moeten aanmelden. Dat kan vooraf, maar ook op de dag zelf. Het blijft laagdrempelig om deel te nemen, maar dankzij de digitale aanmelding kan de situatie beter opgevolgd worden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer