EPA

Zoektocht naar tijdelijke afhandelaar op Zaventem verloopt stroef: “Swissport Cargo geen kandidaat”

Nu Swissport failliet is, moet Brussels Airport tegen maandag op zoek naar een tijdelijke afhandelaar voor de bagage aangezien de luchthavencapaciteiten opnieuw opstarten. Swissport Cargo, de entiteit die niet betrokken is bij het faillissement, neemt de grondafhandeling niet over. Dat laat het bedrijf donderdagochtend weten.

“Swissport Cargo Services Belgium heeft geen toestemming om passagiersvluchten af te handelen en zal ook geen enkele licentie aanvragen, tijdelijk noch permanent, om de activiteiten over te nemen van de failliete entiteiten Swissport Belgium NV en Swissport Belgium Cleaning NV”, luidt het in een persbericht. “Swissport in België focust zich momenteel op het ondersteunen van de curatoren bij het beheer van het faillissement, alsook op het verderzetten van de dienstverlening aan vrachtklanten via haar entiteit Swissport Cargo Services Belgium NV.”

Luchthavenuitbater Brussels Airport Company laat weten dat er momenteel nog geen licentie aan een tijdelijke afhandelaar gegeven werd. “Maar we beseffen dat de tijd begint te dringen aangezien de luchthaven maandag heropstart”, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. “Er lopen momenteel nog gesprekken met enkele kandidaten, dus we hopen voor maandag een oplossing te vinden.”

De luchthaven is verplicht om twee afhandelaars te tellen. Door het faillissement van Swissport blijft vandaag alleen Aviapartner over. “We moeten nu een procedure opstellen om een nieuwe permanente afhandelaar te vinden, maar die neemt zeker zes maanden in beslag”, aldus nog Pierard. “Daarom zoeken we in afwachting daarvan een tijdelijke afhandelaar, zodat we onze activiteiten vanaf maandag probleemloos kunnen hervatten.”

Noodplan

Brussels Airport maakt zich wel sterk dat de afhandeling voor 90 procent van de vluchten gedekt is. Luchtvaartmaatschappijen die samenwerkten met het failliete Swissport zijn bijvoorbeeld in gesprek met Aviapartner. Brussels Airlines verzekert dan weer dat ze klaar zal zijn voor de heropstart van de vluchten maandag.

“We werken met de vakbonden en de curatoren om snel een oplossing te vinden”, aldus Pierard. Op de korte termijn zou er met Aviapartner gewerkt worden voor de vluchten van Brussels Airlines, dat de grootste klant was van Swissport. Brussels Airlines, dat zelf een afhandelingslicentie heeft, zou de afhandeling zelf doen met de hulp van Aviapartner, klinkt het bij de luchthaven.

De andere grote maatschappijen in Zaventem, Ryanair en TUI fly, werken al samen met Aviapartner, zegt Pierard nog. “Zo is 90 procent van al onze vluchten gedekt.” De luchthaven is nog in gesprek met andere betrokken maatschappijen, die vaak ook met Aviapartner zouden samenwerken.

Bij Brussels Airlines klinkt het dat het een van de pistes zou zijn. Het bedrijf is nog bezig met het dossier. “Onze operaties zullen niet in het gedrang komen, we werken aan een noodplan”, zegt woordvoerster Kim Daenen. “We zullen klaar zijn voor maandag.”

Op Brussels Airport zijn vandaag veertien vluchten gepland (zeven heen-en-terug).

Lees meer