2 De 78-jarige Prosper Van Der Borght kwam wel naar de verhoren van de getuigen luisteren, maar kon de pleidooien niet bijwonen omwille van gezondheidsproblemen.
Jeffrey Dujardin De 78-jarige Prosper Van Der Borght kwam wel naar de verhoren van de getuigen luisteren, maar kon de pleidooien niet bijwonen omwille van gezondheidsproblemen.

Betrokkenen Schellebellemoord willen strafvermindering zoals Gyselbrecht en co.

In het hof van beroep kregen de beklaagden dinsdag het woord op de tweede dag van de pleidooien rond de Schellebellemoord. De demente, zieke en afwezige pater familias Prosper Van der Borght (78) wordt nog steeds door alle betrokkenen aangewezen als het brein achter de huurmoord op zijn zoon Eddy. “Net zoals in de kasteelmoord moeten we strafvermindering krijgen omdat de redelijke termijn verstreken is.”

De parallellen tussen de kasteelmoord en de Schellebellemoord zijn snel getrokken. Prosper vroeg in 2011 aan David C., de vriend van zijn kleindochter, hulp om zijn zoon Eddy te vermoorden omdat die zijn familie onheus behandelde. C. contacteerde op zijn beurt een wapenleverancier en rekruteerde zijn heroïneverslaafde vriendin Sabrina om mee de trekker over te halen. Dat gebeurde op 11 juli 2011, twee dagen na een eerste mislukte poging. Dat Prosper een incestueuze relatie had met zijn dochter Berlinda, met wie hij volgens het Openbaar Ministerie de moord beraamde, kent dan weer geen gelijke in die andere huurmoord.

Die vergelijking haalden de advocaten van de verdediging ook aan om een strafvermindering te vragen. Net zoals de kasteelmoord sleept het dossier al vele jaren aan en is de zogenaamde redelijke termijn mogelijk verstreken. Dat was de reden waarom Gyselbrecht en co. een lagere straf kregen, dus de advocaten in de Schellebellemoord hopen op dezelfde uitkomst.

Bedreigingen

“Ik heb spijt”, zegde David C. aan de rechter. “Ik besefte niet goed waar ik mee bezig was. Ik deed gewoon wat Prosper zei. Hij bedreigde me, ging me kapotmaken en mijn kind afpakken.” Hij riskeert net als in eerste aanleg een celstraf van 24 jaar.

2 Eddy Van der Borght werd op 11 juli 2011 neergeschoten op de oprit van zijn ouderlijke woning.
Photo News Eddy Van der Borght werd op 11 juli 2011 neergeschoten op de oprit van zijn ouderlijke woning.

Sabrina heeft intussen grote stappen genomen om haar leven te beteren en daarom vraagt het Openbaar Ministerie een celstraf van 15 jaar in plaats van 18 jaar. Ook zij zegt dat ze bedreigd werd. “Ik was bang, naïef en onder invloed en ik durfde niet tegen David ingaan”, opperde ze. “Ik kende de familie niet, ik heb hen voor de eerste keer gezien in een artikel in Dag Allemaal na de moord. Ik wist alleen dat Prosper de vader was van het slachtoffer en dat hij hem dood wilde.” Mogelijk kan Sabrina een deel van haar straf met uitstel krijgen.

Dochter Berlinda, die op de eerste dag van de pleidooien nog “een spin in het midden van een web van familiale intriges” genoemd werd door de procureur, hield vol dat ze met de moord weinig te maken had. “Ik wist wel af van de plannen”, gaf ze toe, voordat ze iets later haar kar keerde toen de voorzitter vroeg naar haar rol bij de eerste, mislukte moordpoging. “Vader zei niet veel, dus ik wist niet dat het de bedoeling was om hem te doden. Ik moest gewoon mee naar Aalst.” Voor Berlinda vraagt het Openbaar Ministerie een bevestiging van de gevangenisstraf van 24 jaar.

De laatste beklaagde, Andy V. die het wapen leverde aan David C., had het kleinste aandeel in de moord en riskeert 8 jaar cel. Hij beweert dat hij niet wist waar het wapen voor gebruikt zou worden. Prosper riskeert opnieuw 26 jaar cel als planner van de moord. Hij was niet aanwezig in het hof van beroep om gezondheidsredenen. Op 18 juni spreekt het hof een arrest uit.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer