3 Erik Lammens uit Wichelen en Piet Leye uit Wetteren van de vzw Sloboda.
Didier Verbaere Erik Lammens uit Wichelen en Piet Leye uit Wetteren van de vzw Sloboda.

Erik Lammens wil lotgenoten in rolstoel zorgeloze vakanties aanbieden met nieuwe vzw Sloboda

Erik Lammens (39) uit Wichelen kwam na een duikongeval in 2000 in een rolstoel terecht. Hij wil nu met zijn nieuwe vzw Sloboda lotgenoten helpen om te genieten van een zorgeloze vakantie in zijn zomeruitvalbasis Vir, een eiland voor de Kroatische kust. In eerste instantie gaat de vzw via crowdfunding een tilbeugel aankopen om mensen in zee te tillen. En er zijn ook plannen voor de permanente huur of aankoop van een aangepaste vakantiewoning voor rolstoelgebruikers op het eiland.

Erik Lammens was amper twintig toen hij in een rolstoel belandde en noemt zichzelf ondertussen een ervaringsdeskundige op vlak van immobiliteit. “Omdat ik steeds verplicht was om manieren te zoeken om mijn leefomgeving zo comfortabel mogelijk te maken, werd ik een expert in creatieve oplossingen. Die ervaringen wil ik nu delen met anderen”, zegt Erik.

Onbeperkte vrijheid

Met zijn vzw Sloboda, wat vrijheid betekent in het Kroatisch, wil hij mensen met een beperking onbeperkt laten genieten van een deugddoende vakantie. “Na mijn ongeval trok ik met drie maten in een busje naar Kroatië en werd er verliefd op het land. Dat was heel primitief en zonder hulpmiddelen. Maar zeer helend”, zegt Erik. Hij heeft ondertussen het geluk dat zijn ouders er nu een vakantiewoning bezitten op het eiland Vir. Dat gevoel wil hij nu delen. “Op reis gaan. Hoe zalig is dat? Maar voor iemand die minder mobiel is, is dat geen evidentie. We hebben steeds bepaalde hulpmiddelen en toegankelijke ruimtes nodig. Of zelfs persoonlijke assistentie. Zwemmen in de Adriatische zee is bijvoorbeeld therapeutisch. De kracht van het zoute en zuivere water werkt ontspannend op mijn spieren. Maar steeds moest ik mensen vragen om me in zee te dragen”, weet Erik.

3 Erik op het eiland Vir waar hij vakanties voor rolstoelgebruikers wil aanbieden.
Didier Verbaere Erik op het eiland Vir waar hij vakanties voor rolstoelgebruikers wil aanbieden.

Nieuwe vzw

“Vorig jaar leerde ik er de Oostenrijkse Bettina en haar vriend kennen. Ook zij zit al tien jaar aan een rolstoel gekluisterd en moest schoorvoetend toegeven dat ze nadien nooit meer in zee was geweest. Ze durfde geen hulp vragen en wou niemand tot last zijn. Dat heeft de doorslag gegeven om onze vzw op te richten zodat we andere mensen kunnen helpen”, zegt Erik. Hij richtte de vzw in februari op met zijn beste vrienden Piet Leye, Ann Verstuyft en Dieter Uytenhove. “In eerste instantie gaan we een mechanische tiltakel met tilbeugel aankopen en die in Vir laten installeren in samenwerking met de plaatselijke toeristische dienst. Dan kan elke rolstoelgebruiker er gebruik van maken”, zegt Erik. Er werd alvast een crowdfunding opgestart om de nodige 5.000 euro bij elkaar te sprokkelen.

3 Erik zoekt fondsen voor de aankoop van een lifttakel om rolstoelgebuikers in zee te helpen.
Didier Verbaere Erik zoekt fondsen voor de aankoop van een lifttakel om rolstoelgebuikers in zee te helpen.

Eigen vakantiehuis

In de toekomst wil hij met de vzw nog een stap verder gaan en een eigen vakantiehuis permanent huren of kopen en aanpassen met tillift, inrijdouche, aangepaste keuken en aangepaste ruimtes. “Pas dan kunnen mensen met een beperking zorgeloos genieten in hun eigen comfortzone. Ik kan er de mensen dan helpen en rondgidsen op het eiland”, droomt Erik. Alle info over de vzw en de crowdfunding op www.sloboda.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer