Binnen de huidige meerderheid is er heel wat discussie over het OCMW-rusthuis.
Deleu Binnen de huidige meerderheid is er heel wat discussie over het OCMW-rusthuis.

Nieuw rusthuis is duur, dus privatiseren?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN WIELSBEKE

Het OCMW-rusthuis is dringend aan vernieuwing toe. Dat N-VA het rusthuis wil privatiseren en CD&V niet, zorgt voor wat discussie binnen de huidige meerderheid. N-VA kiest vor een private partner om het rusthuis te bouwen, CD&V vreest dat de kwaliteit van de zorgverlening daaronder zou lijden.

Vincent Herman (N-VA): "Het nieuwe woonzorgcentrum is één van de redenen waarom wij met N-VA apart naar de kiezer gaan. Een nieuw, hedendaags woonzorgcentrum zou ons meer dan 12 miljoen euro kosten. Als we het rusthuis niet privatiseren, kan die investering enkel gerealiseerd worden met een belastingverhoging. Die private partner mag uiteraard geen winst maken op de kap van de bejaarden. Ons grote voorbeeld is het woonzorgcentrum in Wakken, waar ook vele Wielsbekenaren de beste zorgen krijgen en waar ook veel personeelsleden tewerkgesteld zijn die in onze gemeente wonen en daar graag werken."


Jan Stevens (CD&V): "Iemand die in ons woonzorgcentrum verblijft, betaalt nu slechts 45,38 euro per dag voor een eenpersoonskamer, ten opzichte van 60,10 euro in een privérusthuis. Daarnaast hebben wij per inwoner gemiddeld meer personeel in dienst dan in de privé. Er is dus meer tijd voor een babbeltje, animatie of goede zorg. We hebben de inwoners hierover bevraagd en 80 procent is tegen een privatisering. Voor ons ligt de focus dus op kwaliteit voor de mensen, eerder dan op winst of besparen op personeel. Financieel is voor ons een 'break even' voldoende. We gaan wel onderzoeken hoe we slim met buurgemeenten kunnen samenwerken om de kosten zoveel mogelijk te drukken."

Doembeeld

Jan De Potter (U.): "Het rusthuis in Wielsbeke is het enige in de regio dat al tien jaar niet kon uitbreiden. Voor U. is dat één van de prioriteiten. Wij sluiten geen enkele optie uit. CD&V hangt ten onrechte een doembeeld op van privatisering. Natuurlijk moet er wel gewaakt worden over de prijs-kwaliteitsverhouding."


Yvan Callens (Onafhankelijk Alter.Natief): "Ik ben tegen de privatisering omdat de dagprijs zou stijgen en het personeelsbestand zou afnemen." (JME)

Lees meer