6
De Roeck / rv

Gezinsdrama in Wijnegem: politieagent brengt vrouw en twee kinderen om

Bij een schietpartij in het Antwerpse Wijnegem zijn vannacht vier doden gevallen. Een man, een Antwerpse politieagent (50), bracht eerst zijn twee kinderen (9 en 11) om en vermoordde daarna zijn vrouw Dominique V. (40) in haar café. Hij probeerde nadien zelf uit het leven te stappen en is ondertussen aan zijn verwondingen overleden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gezinsdrama speelde zich af in café ’t Dorp aan de Merksemsebaan in Wijnegem en zou ontstaan zijn na een geëscaleerde ruzie tussen het koppel. Peter P. was wellicht eerst zijn dienstwapen gaan halen op het politiekantoor. Daarna reed hij naar huis om zijn 9-jarige zoon en 11-jarige dochter te doden, waarna hij terugkeerde naar het café om ook zijn vrouw, die het café uitbaatte, om het leven te brengen. P. wilde daarna zelf uit het leven stappen. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Politie, labo en parket kwamen woensdagnacht ter plaatse voor het onderzoek. 

P. was jarenlang rechercheur bij de lokale politie Antwerpen. Vorig jaar werd hij na interne problemen overgeplaatst naar de centrale diensten op het hoofdbureau aan de Noorderlaan. De man had nog een kind uit een eerdere relatie. 

Diepe put

De familie van Dominique én die van Peter verzamelden zich vanochtend in de woning van de ouders van Dominique in Wijnegem. 

“Peter had al lang voor zichzelf een heel erg diepe put gegraven maar dit heeft niemand zien aankomen”, zegt Olivier, de broer van Dominique. “Dominique en Peter hadden dikwijls problemen maar dan praat je die uit, als twee volwassen mensen. Het éne moment ging het dan opeens terug beter, vorige week zijn ze samen nog gelukkig gaan skiën. Jezelf iets aan doen is al erg maar nog ergens begrijpelijk als je het niet meer ziet zitten. Maar dan je vrouw meenemen? En die twee onschuldige kinderen? Verschrikkelijk.”

“Dominique en ik komen zelf uit een kroostrijk gezin. Familie betekent alles voor ons. We proberen alles op een rijtje te zetten nu. We zitten nog met veel vragen. We laten politie en parket nu hun werk doen en hopelijk komen er dan ook antwoorden. Dan willen we misschien meer kwijt.”

6 Verschillende mensen kwamen bloemen leggen op de plaats waar het drama zich afspeelde.
Joel Hoylaerts / Photonews Verschillende mensen kwamen bloemen leggen op de plaats waar het drama zich afspeelde.

Dienstwapen

“Net zoals in alle andere politiezones van dit land is de regel voor het dragen van dienstwapens heel eenvoudig: je mag het na de uren niet mee naar huis nemen”, reageert Antwerps politiewoordvoerder Willem Migom. “Dat valt namelijk onder verboden wapendracht op straat en is strafbaar, dan volgt er een tuchtprocedure.”

Er kunnen wel uitzonderingen toegestaan worden, maar daarvoor moeten drie instanties akkoord gaan. “In het geval van de verdachte van het gezinsdrama is die uitzondering voor alle duidelijkheid níet verleend en ook niet aangevraagd”, aldus Migom.  “Elke inspecteur heeft een eigen kluisje met een persoonlijk wapen, wapenstok, pepperspray enzovoort. Inspecteurs hebben wel permanent toegang tot het kluis en tot het politiekantoor, ook na de uren.” 

Een waterdichte controle op wie al dan niet zijn dienstwapen mee naar huis neemt, blijkt er niet te zijn. “Dat is niet evident, aangezien de grote versnippering op het vlak van diensturen en shiften dat erg complex maakt”, stelt Migom. “Dat is niet alleen bij de Antwerpse politie het geval.”

 Of er na het dramaextra veiligheidsmaatregelen komen bij de Antwerpse politie is nog niet duidelijk. “Het onderzoek moet eerst uitwijzen wat er precies is gebeurd en of het effectief zijn dienstwapen was dat werd gebruikt”, klinkt het.

Brabantse Pijl

Ex-voetballer Eric Van Meir was gisteren samen met het koppel naar de Brabantse Pijl gaan kijken. “Peter P. is mijn neef. Daarom kom ik wel eens in het café. Ik ben er ook lid van de supportersclub van wielrenner Tosh Van der Sande. Wij reden gisteren met een bus vol supporters naar de Brabantse Pijl. Het was een gezellige middag, ik heb er niets speciaal opgemerkt aan Peter of Dominique. Er wordt gezegd dat Peter vroeger is terug gegaan, maar in elk geval niet op de koers.”

“Rond 21.30 uur zijn wij aangekomen in Wijnegem aan het café. Ik ben dan naar huis gegaan. Andere supporters bleven nog wat drinken. Vanmorgen stond ik perplex toen ik het nieuws over de dood van Peter en Dominique en hun kinderen hoorde. Ik probeer via vrienden en familie te weten komen hoe dat drama is kunnen gebeuren.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

6
Joel Hoylaerts / Photonews
6
Joel Hoylaerts / Photonews
6
Marc De Roeck
6
Marc De Roeck

114 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Hofstede

    Ik lees hier veel bla bla bla over dat dienstwapen. Maar lieve lezers....ik vraag me echt af...HOE komt het dat we dit soort familie drama,s de laatste 15 tot 20 jaar zo vaak lezen ? Waar ligt dit vreselijke drama aan ? Hoe komt het dat een vader of moeder over gaan tot een vreselijke daad ? Dit gebeurd bijna elke maand wel ergens. Met name veel in west-europa. Wat is toch de oorzaak van al deze ellende ?

  • Hedwig HUYGENS

    Ik was 33 jaar bij de politie nam in het begin mijn dienstwapen naar huis tot we pleegkideren hadden doch vermeed dit omdat er ooit eentje uit nieuwsgirigheid het zou kunnen nemen en mee zou gaan spelen, ongevallen gebeuren snel. ik werd echter onderweg naar huis overvallen en had mijn dienstwapn niet mee, nu 20 jaar kater lijd ik nog aan de gevolgen, ik werd gepensioneerd en heb epilepsie Werp geen stenen naar de politie noch naar de dader die iedereen om de tuin heeft geleid.zieke geest, rip

Lees meer