2 De Jan Vlemincktoren in huidige toestand
Klaas De Scheirder De Jan Vlemincktoren in huidige toestand

Restauratiewerken Jan Vlemincktoren van start gegaan

De restauratiewerken aan de Jan Vlemincktoren zijn van start gegaan. Hierdoor is het binnenplein niet meer toegankelijk. Wie regelmatig één van de wandelroutes volgt die langs het binnenplein lopen, past nu zijn route best aan.

De Jan Vlemincktoren in het park van Wijnegem ligt er momenteel maar troosteloos bij maar daar komt binnenkort verandering in. Maandag zijn de restauratiewerken begonnen die het gebouw in ere moeten herstellen. 

Na de renovatiewerken  zal het gebouw dienst doen als kantoorruimte voor het bedrijf Wijnegemhof. Dat hebben de gemeente en de vzw Kempens Landschap eerder al beslist. Het bedrijf krijgt erfpacht voor een periode van 99 jaar. Hierdoor zal het binnenplein van het kasteel niet meer toegankelijk zijn voor het publiek.

Bij de restauratie blijven sporen uit deze verschillende bouwfases bewaard. De dichtgemetselde 16de-eeuwse rechthoekige ramen in de oost- en zuidgevel worden opnieuw opengemaakt. Ook de kaleilaag wordt hier opnieuw aangebracht. De andere gevels krijgen een nieuwe pleisterlaag met een imitatienatuursteenschildering. De beschilderde toren is het pronkstuk van het gebouw en zal ook na de restauratie de aandacht blijven trekken. De schildering op de toren wordt geconsolideerd en behoed voor verder verval. Waardevolle elementen in het interieur van de Vlemincktoren, zoals een laatgotische haard, worden behouden.

2 Zo zal de Jan Vlemincktoren na renovatie eruitzien.
Foto Erfgoed & Visie in opdracht van gemeente Wijnegem Zo zal de Jan Vlemincktoren na renovatie eruitzien.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart De Meester

    Er zijn dus subsidies (ons belastingsgeld) voor het herstel, en nadien een erfpacht voor een bedrijf (inkomsten gemeente). Ik mis de winst voor de inwoners van Wijnegem. We krijgen een kleiner park ? Is het bestuur hier trots op ?

Lees meer