Elza Verswijver en Patrick Eyckmans bij het graf van Elza's ouders. Intussen werd ook Elza’s moeder gecremeerd en niet begraven, omdat ze per se naast haar man wilde liggen.
David Legreve Elza Verswijver en Patrick Eyckmans bij het graf van Elza's ouders. Intussen werd ook Elza’s moeder gecremeerd en niet begraven, omdat ze per se naast haar man wilde liggen.

“Begrafenisondernemer en stad sjoemelden met documenten”: zaak rond man (85) die per ongeluk werd gecremeerd opnieuw voor raadkamer

Er is nog steeds geen duidelijkheid wat er begin juni 2015 is misgelopen in het Wilrijkse crematorium Pontes. De 85-jarige Jozef Verswijver werd er per abuis gecremeerd, terwijl zijn familie een begrafenis besteld had. De begrafenisondernemer, crematorium, ambtenaren en controlearts van de stad Antwerpen worden door de familie beschuldigd van gesjoemel. Begin mei komt de zaak opnieuw voor in Antwerpen.

Vier jaar na de ongewilde crematie van haar vader weten de Willebroekse Elza Verswijver (63) en haar man Patrick Eyckmans (63) nog steeds niet wat er is misgelopen in het crematorium. Vader Jozef (85) stierf na een slepende ziekte op 1 juni in het Middelheimziekenhuis. Begrafenissen Frans Marschang uit Borgerhout mocht de begrafenis regelen. Toen de familie van Jozef het lichaam een laatste keer wilden groeten, bleek dat hij al gecremeerd was omdat Jozefs kist verwisseld zou zijn met een overleden man uit Merksem. De familie van die laatste had wel een crematie besteld en kon wel nog een laatste groet brengen.

De stad Antwerpen stelde een controlearts aan die beweert het lichaam te hebben onderzocht toen het eigenlijk al gecremeerd was

Advocaat nabestaanden

De begrafenisondernemer betaalde de kosten van de dienst en de koffietafel maar de familie Verswijver eiste 40.000 euro schadevergoeding. In 2016 besliste de Antwerpse rechter dat er geen strafbare feiten werden gepleegd en de schadeclaim werd verworpen. Volgens de familie werden de kisten verwisseld en wilde de begrafenisondernemer die fout nadien verdoezelen.

“Toestemming geantidateerd”

“Uit het strafdossier blijkt ontegensprekelijk dat er sprake is van verschillende onregelmatigheden bij de burgerlijke stand van de stad Antwerpen en bij de begrafenisondernemer en het crematorium. Ze hebben er alles aan gedaan om een menselijke fout te verdoezelen”, zegt advocaat Laurent Mortelmans, die spreekt voor de familie. “Zo blijkt dat er onder andere officiële documenten niet overeenstemmen met de realiteit, dat de toestemming tot crematie werd geantidateerd en pas na de crematie werd afgeleverd en bovendien op grond van een medisch attest opgemaakt door een controlearts aangesteld door de Stad Antwerpen die beweert het lichaam te hebben onderzocht toen het eigenlijk al gecremeerd was.”

“De personen die hiervoor verantwoordelijk zijn, werden intussen verhoord. Uit hun verklaringen kan enkel maar worden afgeleid dat er sprake is van een doofpotoperatie. Tevens is gebleken dat er werd geprutst met de volgnummers op de lijst die wordt bijgehouden door het crematorium. Ondanks al die onregelmatigheden zijn de onderzoeksrechter en het parket nog steeds van mening dat er geen strafbare feiten gepleegd zijn. Mijn cliënte Elza Verswijver zal zich daar niet bij neerleggen en blijft strijden tegen het onrecht dat haar vader werd aangedaan.”

Op 9 mei komt de zaak terug voor de raadkamer in Antwerpen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • nadine Nadine Martin

    Heel respectvol om zo met de doden te sollen ...

Lees meer