2 De bewuste fotomontage die bij de familie in het verkeerde keelgat schoot.
RV De bewuste fotomontage die bij de familie in het verkeerde keelgat schoot.

“Dit is respectloos”: familie razend dat politieke tegenstanders van De Wever foto overledene voor satire misbruiken

Op Facebook circuleert politieke satire over de pensioenuitspraken van Bart De Wever (N-VA). Onder de slogan ‘Van het werk naar de zerk’ wordt De Wever afgebeeld samen Cecile Van den Poel uit Ekeren. Zij overleed begin dit jaar en was met haar 106 jaar de oudste inwoner van Antwerpen. De familie is woedend: “Er is nooit toestemming gevraagd voor die satire. Dit is crapuleus.”

De pensioenplannen van Bart De Wever - die in een debat met John Crombez deze week moest toegeven dat de verhoging van de pensioenleeftijd bij een hogere levensverwachting wel degelijk in het verkiezingsprogramma van N-VA staat - wekken veel reactie op. 

Sinds kort circuleert er op Facebook een foto van Bart De Wever tijdens zijn bezoek aan de toen 105-jarige Cecile Van den Poel. Die verbleef toen in het Ekerse woonzorgcentrum Sint Vincentius. Cecile overleed op 20 februari. Ze was 106 en de oudste inwoner van Antwerpen. 

Wansmakelijk

Dat er politiek misbruik wordt gemaakt van haar foto, zit de familie zeer hoog. “Het kan niet dat een overleden familielid, zonder onze toestemming, wordt misbruikt voor politieke doeleinden”, zegt Pierre Bels, die de familie vertegenwoordigt. “Bovendien is de boodschap wansmakelijk. Vooral het onderschrift ‘Van het werk naar de zerk’ is bij iedereen hard aangekomen. Nog geen drie maanden na haar dood zo weer aan haar herinnerd worden, doet pijn.”

2 Pierre Bels, ereschepen van Stabroek, treedt op als spreekbuis voor de familie.
Alfons Schryvers Pierre Bels, ereschepen van Stabroek, treedt op als spreekbuis voor de familie.

Herkomst foto

Volgens Pierre Bels is de foto afkomstig van de Facebook-pagina van Bart De Wever. “Toen ze 106 werd, stond dat in de kranten. Cecile kreeg toen bezoek van de Ekerse districtsburgemeester. De dag nadien stond het in de krant. Bart De Wever nam toen contact met de familie en is Cecile enkele dagen later, weg van de camera’s, alleen komen bezoeken. Hij heeft toen de foto genomen en op zijn Facebook-pagina geplaatst.” De Wever had daarvoor wel de uitdrukkelijke toestemming gekregen van de familie.

De familie heeft geprobeerd om de persoon te vinden die de foto heeft bewerkt en daarna op Facebook heeft geplaatst. “Het ging blijkbaar om een man uit Zwijndrecht. Via Facebook hebben we hem een mail gestuurd met de vraag om de foto onmiddellijk te verwijderen. Hierop is geen reactie gekomen. De persoon heeft onze post zelfs gewist”. 

Of er gerechtelijke stappen komen, moet binnen de familie nog besproken worden, zegt Bels. “Het zal een moeilijke zaak worden en ondertussen is de foto al honderden keren gedeeld. Het origineel gerechtelijk laten verwijderen, heeft eigenlijk geen zin meer. Het enige wat we kunnen doen is de eerste plaatser gerechtelijk vervolgen.”

Bekijk ook: De Wever: “Pensioenleeftijd moet omhoog tegen 2070"

172 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leo Peeters -Duym

    @jack vandenhende. 1.Ik ben niet verantwoordelijk voor wat andere partijen (volgens jou) zeggen. 2. Het is belachelijk om te zeggen dat 'in de verre toekomst' er langer gewerkt moet worden. De verre toekomst kent niemand, maar wel de huidige toestand, en die is dramatisch. Het gaat om geld, en dat is er, alleen gaat het de verkeerde kant uit. Onze eis: Vlaams geld in eigen handen, top de hoogste pensioenen af, niet in de verre toekomst, maar NU, en stop met de asociale-langer-werken-onzin.

  • jack vandenhende

    @Leo Peeters-Duym , CD&V , SPA , OVLD , hebben ook al bevestigd dat er langer gewerkt zal moeten worden . Maar als BDW zegt dat in de verre toekomt de pensioenen nog zullen moeten stijgen , omdat de mensen ouder zullen worden , dan is het kot te klein . Vraagt ook eens aan Crombez waarom de socialisten in de 31 jaar(1980 t/m 2011) dat zij de minister van pensioen af leverde , helemaal niets voor de pensioenen gedaan hebben , buiten een lege zilverfonds achter te laten .

Lees meer