De Amerikaan Richard Norby, hier met vrouw Pamela, raakte drie jaar geleden zwaargewond bij de aanslagen.
rv De Amerikaan Richard Norby, hier met vrouw Pamela, raakte drie jaar geleden zwaargewond bij de aanslagen.

Amerikaanse overlever van aanslagen Zaventem bezoekt AZ Jan Portaels: “Ik wil artsen en verpleegkundigen bedanken”

Het AZ Jan Portaels ontvangt begin juni een bijzondere bezoeker. De Amerikaan Richard Norby (69) raakte zwaargewond bij de aanslagen in Zaventem op 22 maart 2016 en belandde in het ziekenhuis in Vilvoorde. Ruim drie jaar later brengt hij een bezoek aan het AZ. “Ik kijk ernaar uit om de betrokken artsen en verpleegkundigen te ontmoeten en bedanken”, aldus Norby.

Negen seconden, dat was de tijdspanne tussen de eerste en de tweede bom op de luchthaven van Zaventem. Ook de Amerikaan Richard Norby, gepensioneerd leraar, hoorde bij de honderden gewonden. Richard werd op 22 maart zwaargewond op de dienst Spoedgevallen van het AZ Jan Portaels binnengebracht. Hij was bewusteloos, 70% verbrand en had ernstige verwondingen aan beide benen. Heel zijn lichaam zat vol metalen partikels uit de bom.

Het gaat mentaal en fysiek al veel beter met me. Trappen zijn nog een uitdaging, maar ravotten met mijn kleinkinderen lukt wel

Richard Norby

Drie jaar na de aanslag heeft de gebeurtenis nog steeds een impact op het leven van de 69-jarige Richard. Sommige wonden van de bomaanslag zullen hoogstwaarschijnlijk nooit genezen. “Ik had het gevoel dat God wist wie ik was, en wat er gebeurde”, vertelt Richard. “Nu gaat het emotioneel en fysiek veel beter met mij. Trappen zijn nog een uitdaging, maar ravotten met mijn kleinkinderen lukt wel. Daar ben ik alle dagen dankbaar voor. Ik geniet nog steeds van alles waar ik vroeger van kon genieten, maar op een iets trager ritme.”

Afsluiter van zware periode

Richard voelt zich intussen fit genoeg om te reizen. Begin juni zal hij met zijn familie terugkeren naar Brussel om de derde verjaardag van de aanslagen te herdenken. “We zouden heel graag de artsen en het verplegend personeel spreken en bedanken. Het bezoek belooft een mooie reünie te worden, maar het zal in zekere zin ook de ‘afsluiter’ worden van een immens zware periode.”

Het AZ Jan Portaels laat het bezoek niet ongemerkt voorbijgaan en organiseert een receptie om Richard Norby en zijn familie te verwelkomen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer