2 Dokter Nadia Dobbeleir met patiënten René Peersman, Anita Maes, Lea Schippers en directeur Bart Van Bree
David Legreve Dokter Nadia Dobbeleir met patiënten René Peersman, Anita Maes, Lea Schippers en directeur Bart Van Bree

AZ Rivierenland pleit met burgerbeweging voor betere bereikbaarheid

Het Algemeen Ziekenhuis Rivierenland is het eens met de verzuchtingen van burgerbeweging ‘Haal De Lijn over de Brug’. Het openbaar vervoer in de zorgregio van het ziekenhuis is onvoldoende afgestemd op de noden van de inwoners, klinkt het. Samen met de burgerbeweging organiseerde het vandaag een actie, in de hoop de politiek wakker te schudden.

Sinds 1 januari 2019 is de fusie tussen het voormalige AZ Heilige Familie en de Sint-Jozefkliniek een feit en vormen ze het AZ Rivierenland met campussen in Rumst, Bornem en Willebroek. De bereikbaarheid van deze verschillende campussen moet grondig verbeteren, menen zowel het ziekenhuis zelf als ‘Haal De Lijn over de Brug’. “Voor patiënten die minder mobiel zijn of niet beschikken over eigen vervoer is het lastig om gebruik te kunnen maken van de nodige, specialistische hulpverlening van het ziekenhuis. Er zijn wel busverbindingen maar deze zijn niet frequent of men moet overstappen. De combinatie trein en te voet kan ook, maar voor oudere mensen is dit niet ideaal”, zegt Sofie Vermeulen, communicatieverantwoordelijke van het ziekenhuis. “Voor onze gehospitaliseerde patiënten hebben wij oplossingen via ambulancevervoer tussen de campussen. Voor bezoekers en patiënten voor consultaties en daghospitalisatie hebben we dit niet, aangezien we ons zelf niet op de markt van het personenvervoer willen begeven. We pleiten voor goede verbindingen en bereikbaarheid zoals dit in de meeste steden wordt uitgebouwd met het openbaar vervoer.”

“De laatste jaren zijn we in gesprek geweest met de Lijn via de beweging ‘Haal De Lijn over de brug’. Zo is er onder andere een studie van De Lijn geweest rond het vervoer tussen Temse en Bornem. Het oordeel van De Lijn was dat het niet zinvol is om een betere verbinding in te leggen, ondanks de personenstromen die er zijn.” Nochtans is er nood aan een betere verbinding vanuit het Waasland, zeggen Anita Maes en Lea Schippers. “De afgelopen jaren moest mijn man René twee keer worden opgenomen in AZ Rivierenland. Ikzelf kan geen auto rijden en ben dus aangewezen op het openbaar vervoer. Vanuit mijn woonplaats Burcht geraak ik echter niet verder dan Temse, waardoor ik mijn partner na zijn operatie niet kon gaan bezoeken in het ziekenhuis. Verschrikkelijk vond ik dat”, vertelt Anita.

“Momenteel ben ik nog mobiel, maar mijn ogen beginnen een probleem te worden. Ik weet dus niet of ik nog lang met de auto mag rijden”, legt Lea uit. “Ik kan wel de trein nemen tot in Bornem, maar ik moet dan telkens iemand zoeken die me eerst van mijn huis in Kruibeke naar het station kan brengen. Een betere verbinding met het openbaar vervoer zou welkom zijn. Ik ben vertrouwd met het ziekenhuis en ik voel me daar goed. Het zou jammer zijn, moest ik omwille van een gebrek aan openbaar vervoer niet meer tot daar geraken.”

2 Dirk Smet
David Legreve Dirk Smet

Anita en Lea getuigden, net als cardioloog Nadia Dobbeleir van AZ Rivierenland, tijdens de actie over de bereikbaarheid. “Met deze actie richten we ons vooral op de toekomstige leden van het Vlaams Parlement en de verschillende vervoersregio’s”, aldus Dirk Smet, coördinator van de beweging.

“We proberen mee aan de kar te trekken, maar De Lijn kijkt momenteel niet verder dan zijn provinciegrenzen. Daarnaast merken we dat de verbindingen in Klein-Brabant niet op maat zijn van de inwoners”, zegt burgemeester van Bornem Kristof Joos (N-VA). “Het is belangrijk dat wij in onze eigen vervoersregio, in ons geval die van Mechelen, dit blijven aankaarten en we goed communiceren en afstemmen met de vervoersregio Waasland. Een van de mogelijkheden die we kunnen voorleggen is een lijn tussen Antwerpen en Londerzeel langs alle gebieden die een betere verbinding nodig hebben." 

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bert Willems

    De burgemeesters van Bornem, Temse, Puurs, AWV, LNE, MOW en het kabinet van Weyts zitten allemaal op een andere golflengte. Politiek is zoals fabeltjes. Je gelooft er in of niet.

Lees meer