Een toga in de correctionele zittingszaal van de Mechelse rechtbank
David Legreve Een toga in de correctionele zittingszaal van de Mechelse rechtbank

Dertiger die bankkaart aan phishingbende gaf, krijgt twaalf maanden cel

De 34-jarige Dirk V. Uit Willebroek heeft een celstraf van twaalf maanden gekregen voor oplichting. De dertiger gaf tot twee keer toe zijn bankkaart aan een grote phishingbende. In ruil voor geld, mochten de daders het gestolen geld op zijn rekeningnummer laten storten.

De dertiger stapte in september zelf naar de politie omdat hij kort daarvoor werd bedreigd door een drietal personen. “Even later bleek dat het om leden van een phishingbende ging”, vertelde de openbaar aanklager vorige maand. “De drie waren hem komen opzoeken omdat beklaagde hen had bestolen. De bedoeling was dat eens het gestolen geld via de phishing werd overgeschreven op de rekeningnummer van beklaagde, hij dat geld zou afhalen en doorgeven aan de bende. Alleen deed hij dat niet.”

Tweede keer

Opmerkelijk is dat de dertiger niet aan zijn proefstuk toe was. Kort daarvoor deed hij net hetzelfde. Deze keer sleurde hij er ook nog een 22-jarige kennis uit Sint-Amands in mee. Ook zij stelde haar bankrekeningnummer ter beschikking aan de bende. De feiten werden door beiden niet betwist. Ze verklaarden dat ze werden gedreven door gemakkelijk geldgewin.

Zwaar strafblad

De jonge vrouw kwam er uiteindelijk vanaf met een werkstraf van zestig uur. Voert ze die binnen het jaar niet uit, riskeert ze alsnog een celstraf van zes maanden. De dertiger kreeg een celstraf van twaalf maanden effectief en een geldboete van 1.600 euro. Hij is geen onbekende voor het gerecht. Hij zit momenteel in de gevangenis op verdenking van brandstichting in zijn eigen woning. Binnenkort zal hij zich hiervoor moeten verantwoorden voor de rechter. Bovendien heeft hij al achttien veroordelingen op zijn strafblad staan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer