2 De Britse kunstenaar Michael Bastow maakte speciaal voor de expo een reeks aquarellen.
rv De Britse kunstenaar Michael Bastow maakte speciaal voor de expo een reeks aquarellen.

Expo 'heerlijk lijf' rond bijzondere dichtbundel van Emile Verhaeren

‘Belle Chair/Heerlijk Lijf’, zo heet de bijzondere tentoonstelling die nu zondag 19 mei de deuren opent in het Emile Verhaerenmuseum in Puurs-Sint-Amands.

“Het is een heel aparte tentoonstelling geworden, die de meer sensuele dimensie in het oeuvre van Emile Verhaeren belicht. Dat is uitzonderlijk, want het vrouwelijk naakt, sensualiteit, verleiding en lijfelijkheid zijn niet meteen thema’s die we associëren met de poëzie van Verhaeren”, zegt conservator Rik Hemmerijckx.

“De bundel ‘Belle Chair’ — die net deze poëzie bundelt — werd in 1931 postuum uitgegeven en mag best beschouwd worden als een buitenbeentje in het oeuvre van de dichter. In ‘Belle Chair’ vind je geen gevoelige verzen over de verheven liefde, maar wel een ophemeling van het vrouwelijk naakt.”

2 De Britse kunstenaar Michael Bastow maakte speciaal voor de expo een reeks aquarellen.
rv De Britse kunstenaar Michael Bastow maakte speciaal voor de expo een reeks aquarellen.

“Speciaal voor onze expo creëerde de Britse kunstenaar Michael Bastow een reeks aquarellen die perfect samengaan met de verzen van Belle Chair. Bastow is een internationaal gerenommeerd kunstenaar die vooral gekend is als tekenaar van het vrouwelijk naakt. Hij illustreerde eerder al het werk van Hugo Claus, Roland Topor en Roger de Neef.”

“Samen met deze tentoonstelling werd de bundel Belle Chair uitgegeven in een Nederlandse vertaling. De titel werd ‘Heerlijk Lijf’, de vertaling is van de hand van Patrick Lateur. Hij is vooral gekend als vertaler van de Illias en de Odyssee. Hij is er bij zijn vertaling in geslaagd om de kracht en het ritme van de verzen van Verhaeren op sublieme wijze weer te geven.”

De expo ‘Belle Chair/Heerlijk Lijf’ loopt van 19 mei tot en met 1 september 2019 in het Verhaerenmuseum, E. Verhaerenstraat 71 in Puurs-Sint-Amands. Alle info via www.emileverhaeren.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer