Dendermonde Viert zorgde altijd voor veel volk en ambiance op de Grote Markt.
Geert De Rycke Dendermonde Viert zorgde altijd voor veel volk en ambiance op de Grote Markt.

Geen Dendermonde Viert meer op Grote Markt: “Met vierdaagse gingen we concurrentie aan met eigen verenigingen die festivals organiseren”

Het festival Dendermonde Viert is niet meer. Het vierdaagse muziekgebeuren op de Grote Markt rond de Vlaamse feestdag 11 juli wordt opgedoekt. In de plaats wordt wel extra budget voorzien om de terrasjesavond op 11 juli extra uit te bouwen met live podiumoptredens van onder andere Wim Soutaer en Johan Verminnen.

Jarenlang is het in Dendermonde traditie geweest dat de stad naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag een meerdaags muziekevenement opzette. Dat startte op donderdagavond met een uitgebouwde terrasjesavond met schlagermuziek. Op vrijdag en zaterdag maakten steevast allerlei artiesten en bands hun opwachten voor twee avonden vol ambiance. Zondag stond garant als familiedag. In Dendermonde passeerden zo de voorbije jaren artiesten als The Scabs, Mama’s Jasje, Gene Thomas, Lindsay, de Romeo’s, Willy Sommers, Stef Bos, Soulbrothers, de Ketnetband, Niels Destadsbader, Tom Dice, Paul Michiels en Stijn Meuris de revue.

Ondanks het succes wordt het vierdaags festival dit jaar echter opgedoekt. Het blijkt een bewuste keuze van de Dienst Toerisme en Stadspromotie en de Evenementencel van de stad. “De reden is simpel”, zegt schepen Dieter Mannaert (CD&V). “Met deze vierdaagse deden we op den duur concurrentie aan eigen verenigingen die festivals organiseren in onze stad aan. Denk maar aan onder andere Denderpop, Fiësta Aaghem en Bruisend Baasrode. Allemaal visten we in dezelfde vijver om artiesten te boeken en dat dreef de prijzen op. Wij vinden dat dit niet met belastinggeld betaald moet worden. Er zijn al zoveel muziekinitiatieven dat het niet de taak is van de stad om nog zo’n festival uit te bouwen.”

Aandacht voor 11-juliviering?

Of er dan nog wel aandacht aan de 11-juliviering zal besteed worden, wilde oppositieraadslid Barbara Pas (VB) tijdens de jongste gemeenteraad weten. “Tijdens Dendermonde Viert kreeg dat toch nog enige aandacht met een toespraak van de burgemeester”, zegt ze. “We vrezen als dit festival als viering van de Vlaamse Feestdag verdwijnt, er geen aandacht meer naar zal gaan. Graag zien we toch een waardig alternatief.”

Mannaert verzekert dat de Vlaamse Feestdag ook deze zomer zeker gevierd zal worden en de nodige aandacht zal krijgen. “11 juli valt op een donderdag en daarom bouwen de terrasjesavond die dag uit tot een groter gebeuren met live podiumoptredens”, zegt hij. “We trekken daar een budget van liefst 37.000 euro voor uit, terwijl een gemiddelde terrasjesavond 7.500 euro kost. De burgemeester zal zijn gebruikelijke toespraak houden. Voor de rest word dat een mooie avond in genre ‘Tien om te Zien’, met artiesten als Raf Van Brussel, Belle Perez, Wim Soutaer en Johan Verminnen.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer