2 Kevin Eeraerts
David Legreve Kevin Eeraerts

Gemeenteraadsleden Kevin Eeraerts en Veronique De Wever stappen uit N-VA: nieuwe coalitie behoudt krappe meerderheid

De opmaak van het nieuwe bestuursakkoord in Willebroek loopt duidelijk niet van een leien dakje. Gemeenteraadsleden Kevin Eeraerts en Veronique De Wever stappen uit N-VA, en zetelen voortaan als onafhankelijken. “Wij gaan niet mee in een verhaal dat nog linkser is dan onder sp.a”. De coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld heeft zo nog maar een krappe meerderheid van 16 op 29 zetels.

Kevin Eeraerts vertrok tijdens de vorige legislatuur bij Vlaams Belang en werd onafhankelijk gemeenteraadslid. Voor de verkiezingen van 2018 kondigde hij aan zich bij N-VA aan te sluiten. “Zo kan ik mijn Vlaamse gedachtengoed en de aandacht voor onze maatschappelijke normen en waarden combineren met een opbouwend en positief project voor onze gemeente”, klonk het. Eeraerts werd, net als De Wever, in oktober verkozen tot gemeenteraadslid voor N-VA, maar beiden stappen nu uit de partij.

“Het bestuursakkoord lijkt in niets nog op het verkiezingsprogramma van N-VA, en bevat veel te weinig die Vlaamse identiteit. De 70 bladzijden lange tekst kan door elke partij geschreven zijn. We hebben daar de voorbije weken intern duidelijk over gediscussieerd: voor ons moét dit programma worden bijgestuurd. Wat nu op tafel ligt, is nog linkser is dan onder sp.a het geval zou zijn”, zegt Eeraerts.

“Verder blijkt uit niet dat men de Willebroekse pijnpunten wil aanpakken. Voor het centrum was door N-VA eerder het plan gelanceerd om een jachthaven aan te leggen, na protest werd dat project afgevoerd. Maar er is niets anders concreet in de plaats gekomen, enkel de intentie om ‘van een volledig wit blad te beginnen’. Zo wordt alles weer op de lange baan geschoven.”

2 Veronique De Wever
David Legreve Veronique De Wever

“Voor alle duidelijkheid: dit gaat niét om postjes. We hebben nooit om een schepenmandaat gevraagd en hebben betaalde zitjes in raden van bestuur geweigerd. Maar Veronique en ik hebben nagedacht over waar wij voor willen staan, en we willen allebei trouw blijven aan onze basisprincipes. Je kan water bij de wijn doen, maar het moet wél nog wijn blijven.”

“We zullen voortaan als onafhankelijken in de gemeenteraad zetelen, en zullen zo de projecten steunen die volgens ons het beste zijn voor de Willebroekenaar. Het gevolg is nu inderdaad dat de coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld met 16 op 29 zetels nog maar een krappe meerderheid heeft. Dat is echter niet ons probleem, en we zijn lang niet de enigen binnen N-VA die ontevreden zijn dus we sluiten ook niet uit dat er nog mensen ons voorbeeld zullen volgen.”

“De inhoud van ons verkiezingsprogramma is wél verwerkt in dit bestuursakkoord, inclusief de Vlaamse identiteit die volgens Eeraerts en De Wever ontbreekt”, reageert burgemeester Eddy Bevers (N-VA). “Deze twee kunnen nu beweren dat het hen niet om postjes gaat, maar het was intern bekend dat ze zwaar teleurgesteld waren waren met hun persoonlijk resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen.”

“We merkten dan ook dat het engagement van Eeraerts en De Wever de laatste maanden al ver te zoeken was. Dat we het vertrek van deze twee leden moeten vernemen via de pers, zegt veel. Men heeft de electorale N-VA-trampoline gebruikt om verkozen te geraken en dan binnen de 4 maanden afscheid te nemen om als onafhankelijke te gaan freewheelen in het bestuur van onze gemeente. We betreuren deze gang van zaken, maar zijn er zeker van dat er verder geen probleem is binnen onze partij. We blijven een sterk team en behouden de meerderheid.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer