Sportschepen Moad El Boudaati springt alvast een gat in de lucht. Ook de voorzitters van de Vilvoordse atletiekclubs Raymond Seneca en Guy Ceuppens kijken reikhalzend uit naar de voltooiing van het vernieuwde sportstadion.
Lukas Sportschepen Moad El Boudaati springt alvast een gat in de lucht. Ook de voorzitters van de Vilvoordse atletiekclubs Raymond Seneca en Guy Ceuppens kijken reikhalzend uit naar de voltooiing van het vernieuwde sportstadion.

Gloednieuwe atletiekpiste Drie Fonteinen krijgt Belgische primeurs met elektronische ‘haas’ en ingewerkte magneetlussen voor tussentijden

Clubs kunnen vanaf september opnieuw terecht in vernieuwd sportstadion Drie Fonteinen

De twee grote Vilvoordse atletiekclubs VAC (500 leden) en Sparta (200 leden) zijn in blijde verwachting. Na jaren behelpen zijn de werken voor een gloednieuwe atletiekinfrastructuur in sportstadion Drie Fonteinen eindelijk volop aan de gang. De atletiekpiste wordt grondig heraangelegd en zal ook worden uitgebreid naar 8 banen. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in technische snufjes met zelfs twee Belgische primeurs waaronder een elektronische ‘haas’.

Na bijna 50 jaar krijgt het sportstadion Drie Fonteinen momenteel een gloednieuwe piste. “De originele sintelpiste dateert al van 1970”, weet voorzitter Raymond Seneca van de Vilvoordse Atletiek Club (VAC). “Daarna is dat een tartanpiste geworden. De laatste keer dat de bovenlaag grondig werd aangepakt dateert van begin jaren 2000. Sindsdien is er enkel wat oplapwerk geweest.”

Vilvoorde heeft een lange atletiektraditie. Honderden atleten van Sparta Vilvoorde, de Koninklijke Vilvoorde Atletiek Club (VAC) en vzw ‘t Vosje beoefenen al tientallen jaren wekelijks allerlei disciplines in stadion Drie Fonteinen.

Helemaal afgeleefd

De 400 meter lange atletiekpiste was door dat intensieve gebruik dan ook stilaan helemaal afgeleefd. Er kwamen stukken los waardoor er oneffenheden en putten ontstonden. Die vulden zich met water en zo werd het nog erger. Het gevaar voor blessures werd te groot en uiteindelijk werd de piste ook afgekeurd.

Het stadsbestuur maakt van de gelegenheid gebruik om de hele atletiekinfrastructuur naar een hoger niveau te tillen. “De atletiekpiste wordt uitgebreid van 8 banen in de rechte lijn van de 100 meter en 6 banen over 300 meter naar 8 banen over de volledige afstand”, legt sportschepen Moad El Boudaati (sp.a) uit. “Er komt daarbij ook een sprintbaan met lengte van 100 meter.”

Ook de andere atletiekdisciplines krijgen een opwaardering. Zo is er een afzonderlijke verspring- en hinkstapbak voorzien en ook de polsstokstand wordt ontdubbeld. “Er zal langs twee kanten aangelopen kunnen worden. Er wordt ook een nieuwe polsstokinstallatie voorzien. De hoogspringzone wordt dan weer vergroot zodat er twee hoogspringstanden kunnen geplaatst worden. Er wordt ook hier een nieuwe installatie voorzien.” Daarnaast worden de omheining en de staantribunes nog vernieuwd.

Technische sbufjes

Het sportstadion wordt ook voorzien van verschillende moderne technieken en snufjes met daarbij ook twee Belgische primeurs. “Enerzijds is er de elektronische ‘haas’. Deze techniek bestaat uit een ‘lopend’ licht aan de binnenzijde van de piste. De snelheid waarmee het licht vooruit loopt kan ingesteld worden afhankelijk van de gewenste tijd die de atleet wenst te lopen. Anderzijds wordt ook ‘Full Track Pro’ aangelegd, een systeem waarbij magneetlussen om de 100 meter ingewerkt zijn in de atletiekpiste. De atleet, voorzien van een sensor, kan zo via een app de tussentijden per 100 meter volgen op zijn smartwatch.” Ook de fotofinishinstallatie wordt volledig vernieuwd.

“We gaan terug grote wedstrijden kunnen organiseren, zelfs met internationale uitstraling”, zegt Guy Ceuppens, voorzitter van atletiekclub Sparta. “De accommodatie zal voor ons als club weer ideaal zijn. Naast de piste hebben we ook het Fins pad en het bos erbij. Ideaal voor het in- en uitlopen.”

Sinds de start van de werken in januari behelpen beide clubs zich in Machelen. Pas op 15 september – na het seizoen dus - zal de piste klaar zijn. “Dat is een financiële aderlating natuurlijk. Je moet ginder huur betalen en hier in de kantine krijg je minder inkomsten. Je kan nu eenmaal geen eieren bakken zonder de schaal te breken maar we hebben wel mooie perspectieven. Als dit klaar is, zitten we weer voor jaren gebeiteld”, besluiten beide voorzitters.

De kostprijs van de vernieuwingsoperatie bedraagt 1,2 miljoen euro. Het grootste deel ervan wordt gedragen door de stad Vilvoorde. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer