rv

IVAREM start asbestophaling aan huis

IVAREM start in het najaar met de ophaling van hechtgebonden asbestafval aan huis. De intergemeentelijke vereniging krijgt daartoe een subsidie van 643.520 euro.

De ophaling van asbestcement aan huis heeft een aantal voordelen. Op die manier wordt de verspreiding van asbestvezels tijdens het transport van onverpakt asbestcement in een aanhangwagen naar het recyclagepark vermeden. Bovendien is het voor mensen die niet over een aanhangwagen beschikken een alternatief om van asbestcement af te raken.

30 euro voor één zak

Probleem is de kostprijs. “Als de volledige kostprijs doorgerekend zou worden, zou een particulier ongeveer 300 euro moeten betalen om een zak asbestcement aan huis te laten ophalen. Dankzij de subsidies wordt de kostprijs beperkt tot 30 euro per zak, of 20 euro wanneer er meerdere zakken worden aangekocht. Hiermee bieden we aan de inwoners een goedkope en laagdrempelige huis-aan-huis inzameling”, zegt Vlaams minister Koen Van den Heuvel.

Hij hoopt dat het systeem mensen ertoe zal aanzetten om asbestcementtoepassingen zoals bijvoorbeeld golfplaten op het dak versneld te verwijderen en te vervangen door niet asbesthoudende materialen. Het betreft een extra dienstverlening aan particulieren en verenigingen, inwoners kunnen hun asbestcement ook nog altijd zelf afvoeren naar het recylagepark.

Wegwerphandschoenen

Gebruikers kunnen de zakken aankopen op het recyclagepark. Bij elke aankoop geeft IVAREM een instructiebrochure en twee sets persoonlijke beschermingsmiddelen mee bestaande uit een wegwerpoverall, een mondmasker en wegwerphandschoenen. Vervolgens dienen gebruikers de zakken te laten ophalen na afspraak via de gratis infolijn van IVAREM (0800/90.441).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer