De leefomstandigheden zijn erg belabberd en binnenkort moet de man de garage verlaten.
Klaas De Scheirder De leefomstandigheden zijn erg belabberd en binnenkort moet de man de garage verlaten.

Getraumatiseerde ex-militair woont al 4 maanden in garagebox: “Elke avond scheldtirade voor hele wijk. Dit kan zo niet verder”

Sinds maart van dit jaar woont een 34-jarige Irakees in een garagebox in een rustige woonwijk in Wilrijk. De man lijdt aan het posttraumatisch stress-syndroom nadat hij in Irak vocht aan de zijde van de Amerikanen. De buurtbewoners vragen dringend maatregelen zodat de rust en veiligheid snel kunnen terugkeren maar ook zodat de man opnieuw een beter leven kan gaan leiden.

“Elke avond begint hij op onophoudelijk te fluiten op een fluitje en dan begint hij aan een scheldtirade voor de hele buurt. Buiten de woorden terrorisme, vrouwen, motherfucker, en nog een aantal gelijkaardige zaken zit er geen coherentie in zijn getier”, vertelt buurvrouw Daniëlle. “De man is duidelijk niet helemaal bij zijn verstand. Dagelijks wordt de politie gebeld door meerdere buren. Telkens opnieuw wordt er een patrouille gestuurd die er dan 15 minuten mee spreekt tot hij gekalmeerd is, maar structureel verandert er niets.”

Hij is de pedalen helemaal kwijt. ‘s Morgens vroeg vertrekt hij met zijn fiets met daaraan een karretje en ‘s avonds laat komt hij terug. Dan rijdt hij achterwaarts de oprit op en maakt hij het typische geluid van een vrachtwagen

Buurvrouw

In zichzelf gekeerd

Sinds maart verblijft de 34-jarige Irakese man in een garage in de woonwijk Wilrijk Oosterveld nadat zijn relatie tot een einde kwam. Aanvankelijk leek er een oplossing te komen. “Hij had zicht op huisvesting en daarom liet ik hem even in de garage wonen. In het begin was hij ook heel aanspreekbaar maar stelselmatig is hij meer en meer in zichzelf gekeerd en weigerde hij alle hulp", vertelt een naaste buurvrouw. De man kan zich niet wassen en zijn toilet doet hij in plastic zakjes. “In het begin liet ik hem zich bij mij wassen maar dat wil hij niet meer.”

De man zou lijden aan het posttraumatisch stress-syndroom nadat hij in Irak vocht aan de zijde van de Amerikanen. “Hij is de pedalen helemaal kwijt. ‘s Morgens  vroeg vertrekt hij met zijn fiets met daaraan een karretje en ‘s avonds laat komt hij terug. Waar hij heen gaat weet ik niet. Dan rijdt hij achterwaarts de oprit op en maakt hij het typische geluid van een vrachtwagen. Vroeger was hij truckchauffeur tussen Koerdistan en Bagdad”, vertelt de buurvrouw. 

Geen vooruitzichten

De buurt is het erover eens dat er dringend maatregelen genomen moeten worden. Niet alleen voelt de buurt zich onveilig en ondervinden ze veel geluidsoverlast maar ook voor de man zelf. “Die man heeft momenteel geen vooruitzichten en dat is heel erg. Ik hoop dat de bevoegde diensten snel met een oplossing over de brug komen. De situatie wordt stilaan ondragelijk”, vertelt Daniëlle. Vooral omdat de garage binnenkort niet meer beschikbaar is omdat de buurvrouw die de garage huurt, verhuist. 

Het Antwerpse OCMW wil geen commentaar geven en beroept zich op het beroepsgeheim. “Wij kunnen niet zeggen of de man al dan niet een cliënt is van het OCMW omdat wij nooit commentaar leveren op individuele dossiers”, vertelt Joos Van Goethem, woordvoerder van schepen Tom Meeuws. 

110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean-Claude Van Meirhaeghe

    Jullie vergeten 1 ding België is een bondgenoot van Amerika en het is de plicht om die man te helpen

  • VERA CLINCKERS

    Hoe komt het dat deze man in die garage zit? Wie heeft hem de toestemming gegeven? Waar is zijn familie? Die kunnen hem laten opnemen samen met een huisdokter. Simpel. Help die man voor het te laat is en stuur desnoods de rekening naar Amerika!

Lees meer