Rudy De Pré en Noël Defauw (rechts) kwamen een kijkje nemen aan de dreef die leidt naar kasteel Carpentier, maar een agente hield hen tegen.
Foto VHS Rudy De Pré en Noël Defauw (rechts) kwamen een kijkje nemen aan de dreef die leidt naar kasteel Carpentier, maar een agente hield hen tegen.

"Maar geen kwaad woord over dokter Gyselbrecht"

WEINIG BELANGSTELLING VOOR RECONSTRUCTIE KASTEELMOORD

Wingene lag gisteren duidelijk niet wakker van de reconstructie van de moord op Stijn Saelens in het kasteel Carpentier in het Sint-Pietersveld. "Wat wil je, de feiten zijn dan ook al vier jaar oud. En vermoedelijk zullen we toch nooit de hele waarheid kennen. Waarom ons dan druk maken?", zegt Wingenaar Noël Defauw (79).

Noël Defauw (79) uit de Predikherenstraat in Wingene was gisteren een van de weinigen die een kijkje kwam nemen. "Natuurlijk, dat wil je toch niet missen?", lacht de kwieke man als we hem ontmoeten in zijn eigen straat, aan de dreef die leidt naar kasteel Carpentier. Een agente houdt de wacht aan het begin van de dreef. "Sorry, meneer. Orders van hogerhand: ik mag niemand doorlaten."


Wandelen in het groen aan het Sint-Pietersveld was uitgesloten. "Dan had je gisteren die processie eens moeten zien", reageert Rudy De Pré (52), die vlak naast de dreef woont. "Hier komen wel vaker wandelaars, maar gisteren leek het wel alsof ze hier met bussen waren afgezet. Het mooie weer zat daar misschien wel voor iets tussen, maar zeker ook het feit dat de boel vandaag hermetisch zou afgesloten worden voor die reconstructie."

Mysterie

Rudy herinnert zich de dag van de feiten nog alsof het gisteren was. "Toen we al die politie zagen, dachten we eerst dat er weer iemand ontsnapt was uit De Zande, de gemeenschapsinstelling hier wat verderop. Dat gebeurt wel vaker en vroeger werd daarvoor zelfs geregeld een helikopter ingezet. Maar toen we hoorden wat er echt gebeurd was, schrokken we toch."


"Die woensdagmorgen trok ik naar de markt in Wingene en spraken verschillende mensen mij er over aan. Terug thuis heb ik mijn boodschappen binnen gezet en ben ik meteen gaan kijken. Was me dat een bedoening, zeg", pikt Noël in.


Ondertussen is een derde man er bij komen staan. Die wil liever anoniem blijven omdat hij vroeger in de klas zat met Pierre Serry, een van de verdachten in de zaak. Hij kent ook dokter André Gyselbrecht uit Ruiselede, de vermoedelijke opdrachtgever voor de moord, redelijk goed. "Ik kies voor niemand partij, maar in Ruiselede zeg je zelfs nu nog altijd beter geen kwaad woord over dokter Gyselbrecht. Heel wat mensen zijn overtuigd van zijn onschuld en vinden het onrechtvaardig dat hij nog altijd in de gevangenis zit. Ik stel alleen vast dat we vandaag vier jaar verder zijn en er nog altijd een zweem van mysterie hangt over de zaak."

Niks zeggen

Noël beaamt. "De volledige waarheid zal nooit aan het licht komen. Een aantal figuren in de zaak is slim genoeg om weinig of niks te zeggen. Als ze dat volhouden, blijft het mysterie intact. Bovendien: de man van wie gezegd wordt dat hij de trekker overhaalde, is dood (de Nederlander Ronny Van Bommel, nvdr). Hij zwijgt voor eeuwig. En de kans dat Pierre Serry iets zal lossen, lijkt me onbestaande. Die man is al zoveel met het gerecht in aanraking gekomen dat hij het klappen van de zweep wel kent. Ook de gevangenismuren waren niet nieuw voor hem toen hij werd opgepakt als verdachte. Hij is bovendien een boezemvriend van dokter Gyselbrecht. En vrienden verlinken elkaar niet", besluit Noël.

Lees meer