Vorige week maakten de omwonenden hun standpunt al duidelijk met een filterblokkade.
Joke Couvreur Vorige week maakten de omwonenden hun standpunt al duidelijk met een filterblokkade.

Actiecomité organiseert infomoment over hoogspanningslijn langs E403

De omwonenden van de E403, die gekant zijn tegen de komst van een nieuwe hoogspanningslijn, hebben zich gegroepeerd in het ‘Burgerplatform Leefbaar E403'. Op dinsdag 21 mei organiseert het actiecomité een infomoment.

Het rommelt langs de E403. De omwonenden lieten al meermaals verstaan dat ze gekant zijn tegen het Ventilusproject, de nieuwe hoogspanningsverbinding die elektriciteit van windparken op zee naar het binnenland moet transporteren. Volgens de eerste plannen zouden tussen Zedelgem en Ardooie, parallel met de E403, over een traject van 22 kilometer mogelijk nieuwe masten komen. De buurt vreest een impact van de hoogspanningslijn op hun gezondheid, het gedrag van dieren, een verminderde bevruchting van de oogsten,... Hoogtepunt van het protest tot nu toe was een filterblokkade vorige week dinsdag aan het op- en afrittencomplex van de E403. Sindsdien zag het ‘Burgerplatform Leefbaar E403' het levenslicht. Dat bundelt de belangen van buurtbewoners en bedrijven uit Oostkamp, Ruddervoorde, Veldegem, Zedelgem, Torhout, Zwevezele, Lichtervelde, Koolskamp, Ardooie en Izegem. Het burgerplatform organiseert op dinsdag 21 mei een eerste infoavond om 20 uur in O.C. De Schouw in de Statiestraat 113 in Lichtervelde. Het wil de plannen van Elia toelichten en tonen welke straten, huizen, landbouwbedrijven... getroffen kunnen/zullen worden. Verder gaat het in op de planning van Elia de komende maanden en jaren en hoe je er als betrokkene op kunt reageren en tegen protesteren. Meer info op de Facebookpagina Burgerplatform Leefbaar E403. 

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Franky De Clercq

    De kabels kunnen perfect ondergronds aangelegd worden. Het is duurder maar dat weegt niet op tegen de gezondheidsrisico's. De hoogspanningsbeheerder heeft voldoende kapitaal om alles ondergronds uit te voeren. Dat zou trouwens een van de voorwaarden moeten zijn.

  • Eric Schollier

    War is het alternatief? Ondergronds gaan is onbetaalbaar en zal het leefmilieu nog meer verstoren(opwarming van de grond langs het traject maakt er een dorre strook van). De windmolens op zee slopen dan maar?

Lees meer