Koeien in een weide.
Caspar Huurdeman Koeien in een weide.

Landbouwer gewond na aanval stier, brandweer drijft uitgebroken koeien terug in weide

Langs de Velddreef in Zwevezele (Wingene) zijn zaterdagnamiddag 40 koeien uit hun weide losgebroken. Landbouwer en eigenaar André Vanhulle (63) probeerde hen opnieuw bijeen te drijven, maar raakte gewond aan een been toen hij door een agressieve stier werd aangevallen.

Rond 16 uur stelde de landbouwer vast dat de dieren hun weide verlaten hadden. Ze liepen over enkele honderden meters verspreid in andere weides en het maïs. De landbouwer probeerde de dieren terug in hun weide te krijgen, maar dat mislukte. Een agressieve stier verwondde hem zelfs aan een been. Hij moest naar het ziekenhuis overgebracht worden, maar mocht dat zondag opnieuw verlaten.

De hulp van de brandweer Midwest werd ingeroepen om de koeien opnieuw samen te drijven. Een karweitje dat voor zeven manschappen van de brandweer toch ruim twee uur duurde. “Uiteindelijk konden we met hulp van buren de dieren voorzichtig samendrijven”, aldus Francis Theetaert van de brandweer Midwest. “Aanvankelijk dachten we dat een dierenarts de agressieve stier zou moeten verdoven, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. We konden de koeien in de weide tot slot ook water geven, want ze hadden dorst. We zullen de waterbevoorrading zondag opvolgen, want een koe drinkt al gauw 20 tot 30 liter water per dag.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jo jaegertje

    maar met zeven man? oja hebben nu zone's mag geen geld meer kosten,vroeger stonden we daar met 15 man en in een tel opgelost!

Lees meer