Buurtbewoners protesteren tegen de plannen van Ventilus tijdens de gemeenteraad in Wingene.
Sam Vanacker Buurtbewoners protesteren tegen de plannen van Ventilus tijdens de gemeenteraad in Wingene.

Protest tegen nieuwe hoogspanninglijn langs E403 zwelt aan: buurtbewoners vragen steun aan gemeenteraad (en krijgen die ook)

Na eerdere acties in Lichtervelde en Zedelgem heeft het actiecomité tegen de nieuwe hoogspanningslijn Ventilus van zich laten horen op de gemeenteraden van Wingene, Ardooie en Torhout. “Uw zorgen zijn ook onze zorgen”, zegt Wingens burgemeester Hendrik Verkest.

Ventilus is de nieuwe hoogspanningsverbinding van netbeheerder Elia, die elektriciteit van de windparken op zee naar het binnenland moet brengen. Volgens de voorlopige plannen zou het traject langs Zedelgem, Torhout, Ruddervoorde, Lichtervelde, Ardooie en Zwevezele voeren. De lijn zou een spanning van 380.000 volt hebben, de hoogste categorie.

Gecoördineerde acties

Dertig bezorgde burgers die in de omgeving van de E403 in Zwevezele wonen, waren afgezakt naar de gemeenteraad. Het ging om een goed gecoördineerde actie, want op bijna hetzelfde moment lieten andere buurtbewoners ook in Torhout en Ardooie van zich horen. Na afloop van de raad in Wingene namen Chantal Pollet en Patrick Deprez het woord. “We komen om uw hulp vragen. Het is misschien niet wetenschappelijk bewezen dat een hoogspanningsleiding ongezond is, maar het is ook niet bewezen dat het geen kwaad kan. Wij hebben geen zin om voor proefkonijn te spelen. Los van de risico’s voor mens en dier zullen ook onze huizen in waarde dalen. We willen dat er alternatieve routes bekeken worden en hopen op de steun van het gemeentebestuur.”

Steun

Die steun kregen ze. “Uw zorgen zijn ook onze zorgen”, verzekert burgemeester Hendrik Verkest (CD&V). “Wij staan achter onze inwoners, net zoals we ook achter jullie stonden toen er sprake was van windmolens. Het verzet tegen Ventilus is dan wel tot stand gekomen aan de andere kant van de snelweg, maar in Wingene hebben we ook niet stilgezeten. We zijn informatie aan het verzamelen en contacten aan het leggen. Het project zit nog in een beginfase en voor ons is het niet eenvoudig om de technische en de financiële kant van de zaak in te schatten, maar dat gaan we de komende weken en maanden tot op het bot uitzoeken. Wij zijn uw partner.”

Ook milieuschepen Hedwig Kerckhove (CD&V) deelde de bezorgdheden van de buurtbewoners. “Het effect van magnetische velden op mens en dier, maar ook op elektronica en apparatuur baart ons zorgen. We volgen de zaak op de voet en gaan ook overleggen met de buurgemeenten. Tot slot gaan we met het college ook aanwezig zijn op de infomarkt van Ventilus in OC De Schouw in Lichtervelde op 4 juni. We raden iedereen aan om zijn zorgen nu al op papier te zetten en aan ons te bezorgen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer