17 We moeten heel veel drinken van de juf.
Joke Couvreur We moeten heel veel drinken van de juf.
17 In De Plataan heeft elke kleuter z’n eigen drinkfles.
Joke Couvreur In De Plataan heeft elke kleuter z’n eigen drinkfles.

Tropische temperaturen zetten iedereen op scherp: van voetbadjes tot liters water en bergen ijsjes om het draaglijk te houden

Hoe hou je het hoofd koel in dergelijke temperaturen? In Roeselare nemen de scholen, rusthuizen en het dierenasiel hun voorzorgen. De codewoorden: veel water, ijsjes, en vooral: het verstand niet laten overkoken, maar wel gezond gebruiken.

Regelmatig drinken, lichte kledij, de dag in koelere ruimten doorbrengen, licht verteerbaar voedsel in kleinere porties eten,… Het zijn maar enkele tips die op de website van het KMI worden gegeven onder de noemer code oranje. En ook het Roeselaarse stadsbestuur doet zijn duit in het zakje om de burger te waarschuwen. Op hun website en Facebookpagina verspreidt het een reeks tips.

17 Petjes of hoedjes op het hoofd, de waterflessen en de zonnemelk bij de hand. In GO! basisschool De Plataan is men goed voorbereid op de tropische temperaturen.
Joke Couvreur Petjes of hoedjes op het hoofd, de waterflessen en de zonnemelk bij de hand. In GO! basisschool De Plataan is men goed voorbereid op de tropische temperaturen.
17 De komende dagen geldt code oranje in quasi het hele land.
www.meteo.be De komende dagen geldt code oranje in quasi het hele land.

Op heel veel plaatsen worden die onmiddellijk in de praktijk toegepast, bij jong en oud. Zo lanceerde Mieke Vandemaele van GO! basisschool De Plataan langs de Meersstraat al in het weekend een oproep naar de ouders van haar leerlingen om de kinderen in te smeren, en zonnecrème en een petje of hoedje mee te geven naar school. “Die oproep wordt enorm goed opgevolgd en bovenal zullen wij ook ons gezond verstand gebruiken”, vertelt Mieke Vandemaele. “De kinderen zullen zeker niet hele dagen waterspelletjes spelen om uiteindelijk met een zonneslag in het ziekenhuis te eindigen. We hebben beslist dat ze in de voormiddag, zolang het draaglijk is, buiten mogen. In de namiddag wordt het binnen blijven en zullen we ook geen al te zware inspanningen doen. Liever gewoon rustig in een goed geventileerde ruimte naar een film kijken.” 

Verleiden met light-frisdrank

In woonzorgcentrum De Waterdam aan de Handelsstraat is het hitteplan sinds vrijdag in werking. “’s Nachts gaan de ramen open om de koelte binnen te halen, overdag houden we de zonnewering naar beneden”, verduidelijkt directeur bewonerszorg Jos Coppé. “We lassen ook extra drankrondes in. Onze bewoners moeten vaak al meer aangespoord worden om te drinken, maar in dergelijke hitteperiodes proberen we hen zelfs desnoods met light-frisdranken, iets wat we anders weren, te verleiden. We passen de activiteiten aan en zetten de kine op een laag pitje terwijl we al sneller voetbadjes zetten. De maaltijden worden bijgestuurd, de ijsjes komen boven, er worden her en der ventilatoren opgesteld en wie het veel te warm heeft wordt naar leefruimtes met airco gebracht. Onze bewoners blijven veelal binnen, maar wie toch even buiten wil wordt ingesmeerd met zonnecrème.” 

Ook in AZ Delta zijn ze extra alert. Ze proberen de patiëntenkamers fris te houden door gordijnen overdag dicht te laten en stimuleren de patiënten om voldoende water te drinken. Er is bovendien extra aandacht voor symptomen zoals sufheid, misselijkheid, koorts, een te snelle hartslag,... die kunnen wijzen op uitputting of een hitteberoerte.

17 In De Waterdam is het genieten met de voetjes in het water en een glaasje water in de hand.
Joke Couvreur In De Waterdam is het genieten met de voetjes in het water en een glaasje water in de hand.

Mogelijk vroegere afvalophaling

Hoewel het aanvoelt alsof het hoogzomer is, moet de echte verlofperiode nog aanbreken. Ook op de werkvloer is het dus overal puffen en blazen. Afvalintercommunale Mirom roept op om je afval dezer dagen zeker tijdig buiten te zetten, omdat de vuilnisophalers mogelijk een half uurtje eerder op pad gaan om de middagzon te vermijden. 

Ook texmexproducent Poco Loco neemt maatregelen. “In de afdelingen waar het het warmst is, want onze productie genereert nog eens warmte bovenop de buitentemperaturen, worden extra pauzes ingelast voor het personeel. Op die momenten worden ze ook getrakteerd op frisdrank”, weet communicatieverantwoordelijke Nele Boudrez. “Ook hebben we al een ijskar geregeld die donderdag langskomt en morgen stond sowieso onze fietsdag op het programma waarbij we het personeel oproepen om naar het werk te fietsen. Ze zullen met een fris drankje verwelkomd worden.”

Dierenasiel

Ook de dieren worden niet vergeten. In het Dierenasiel Regio Roeselare in de Oude Stadenstraat is het alle hens aan dek. “’s Ochtends zetten we alle ramen en deuren open om wat koelte te vangen. Vervolgens gaat alles dicht. We zien er bovendien op toe dat alle dieren voortdurend water hebben, en ze hebben allemaal schaduw. In de speelweide zetten we een kinderzwembadje op waarin de honden kunnen dollen. Wandelen, met water bij de hand, kan alleen ’s morgens en ’s avonds als het wat frisser is. Bovendien bereidden we ons voor op de aangekondigde hitte. Vorige week al hebben we de pels van enkele honden goed gekamd, andere werden getrimd.” 

Het dierenasiel zoekt nog helpende handen voor de drukke zomer. Info: 0471/35.95.93, dierenasielroeselare@outlook.com of www.dierenasielroeselare.be. 

17  Een hoedje op het hoofd tegen de zon is maar één van de maatregelen in De Plataan.
Joke Couvreur Een hoedje op het hoofd tegen de zon is maar één van de maatregelen in De Plataan.
17 Drinken, drinken, blijven drinken.
Joke Couvreur Drinken, drinken, blijven drinken.
17 Water!
Joke Couvreur Water!
17 Ze leren wel te hydrateren daar in De Plataan.
Joke Couvreur Ze leren wel te hydrateren daar in De Plataan.
17 De kleuters worden goed ingesmeerd voor ze naar buiten gaan.
Joke Couvreur De kleuters worden goed ingesmeerd voor ze naar buiten gaan.
17 Deze kleuters zijn er klaar voor om de warmte te trotseren.
Joke Couvreur Deze kleuters zijn er klaar voor om de warmte te trotseren.
17 We moeten heel veel drinken van de juf!
Joke Couvreur We moeten heel veel drinken van de juf!
17 Drinken!
Joke Couvreur Drinken!
17 De bewoners van WZC De Waterdam zoeken wat afkoeling op het terras.
Joke Couvreur De bewoners van WZC De Waterdam zoeken wat afkoeling op het terras.
17 Met de voeten in het water, een verfrissend drankje en een hoed als bescherming tegen de zon!
Joke Couvreur Met de voeten in het water, een verfrissend drankje en een hoed als bescherming tegen de zon!
17 Etienne Debucqouy zorgt voor verkoeling bij Odette Vanackere, terwijl Marcel Adam Edette Vanackere wat koelte toewuift.
Joke Couvreur Etienne Debucqouy zorgt voor verkoeling bij Odette Vanackere, terwijl Marcel Adam Edette Vanackere wat koelte toewuift.
17 Dat doet deugd!
Joke Couvreur Dat doet deugd!

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cindy van Rompaey

    Leefruimte met airco in de Waterdam

Lees meer