4 Een vernevelingsmuur om de ammoniak te doen neerslaan.
LSI Een vernevelingsmuur om de ammoniak te doen neerslaan.

Varkensslachthuis decor zonale oefening na ammoniaklek

Op de terreinen van varkensslachthuis De Coster in Ruiselede heeft de brandweer van de zone Midwest zaterdagvoormiddag een grootschalige oefening gehouden. De oefening ensceneerde een lek in een tank voor opslag van ammoniak voor de koeling. Het gaspakkenteam uit Hooglede-Gits vervulde een prominente rol.

Jaarlijks organiseert de zone Midwest een zonale oefening om de verschillende korpsen beter met elkaar te doen samenwerken en specifieke gevaren van een bedrijf te leren kennen. “Als grootste bedrijf van Ruiselede, waar jaarlijks 1,2 miljoen varkens worden geslacht, zegden we graag onze medewerking toe”, aldus plantmanager Harold Poelvoorde. “We hebben enkele opslagtanks voor ammoniak voor onze koeling staan en dat is een potentieel risico. Het slachthuis investeerde de voorbije jaren fors in een nieuw waterzuiveringsstation, een nieuw gastracé en nieuwe hoog-en laagspanning. Het was dan ook het uitgelezen moment om samen met de brandweerzone een aantal scenario’s in te oefenen. Op die manier wou het exportslachthuis met de brandweerzone de nodige ervaring en kennis van de site delen om zeer goed voorbereid te zijn in geval van een echt incident. Het is de wil van het exportslachthuis om op die manier de brandweerzone permanent up to date te houden van de site en haar installaties.”

4 Het gaspakkenteam in actie.
LSI Het gaspakkenteam in actie.

De oefening ensceneerde dan ook een lek in één van de tanks. “De eerste posten zorgden voor een vernevelingsmuur om de ammoniak te doen neerslaan”, legt Lieven Rijckaert van de zone Midwest uit. “Daarna was het aan het gaspakkenteam dat bij interventies met gevaarlijke stoffen wordt ingezet om te verhinderen dat het bluswater in de regenwaterafvoer terecht kwam, het lek te lokaliseren en te dichten.” Dat IGS-team bevindt zich in Hooglede-Gits. Het duurde dan ook wel een tijdje vooraleer dat team haar werkzaamheden kon aanvatten.

4 Wie in de gevarenzone in contact was gekomen met een gevaarlijke stof moest door een ontsmettingskamer.
LSI Wie in de gevarenzone in contact was gekomen met een gevaarlijke stof moest door een ontsmettingskamer.

Observatoren hielden de oefening nauwlettend in het oog en noteerden wat nog beter kon. Ook burgemeester van Ruiselede Greet De Roo kwam een kijkje nemen. “In onze zone bevinden zich nogal wat slachthuizen maar ook diepvriesbedrijven waarbij hoeveelheden ammoniak zijn opgeslagen. Een ammoniaklek is dus zeker een reëel risico”, aldus nog Lieven Rijckaert.

4 Het gaspakkenteam in actie.
LSI Het gaspakkenteam in actie.

Exportslachthuis De Coster werd in 2013 overgenomen door Danis NV. Jaarlijks vindt er ook een kleinere brandweeroefening in het bedrijf plaats.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer