2 Erwin Liekens van Taste The City hoopt dat toeristen van binnen en buiten het Antwerpse de weg naar het centrum snel terug vinden.
Klaas De Scheirder Erwin Liekens van Taste The City hoopt dat toeristen van binnen en buiten het Antwerpse de weg naar het centrum snel terug vinden.

Antwerpse gids verzekert coronaveilige rondleidingen: “Dit is niet het epicentrum van de pest, hé”

Kom niet meer naar Antwerpen. De boodschap die de afgelopen twee weken in alle nieuwsmedia verscheen, is bij de lokale gidsen in een verkeerd keelgat geschoten. In een filmpje laat gidsenorganisatie Taste The City zien hoe toeren door de stad perfect coronaveilig kan verlopen. “Hopelijk vinden de mensen snel de weg terug naar onze stad.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Nadat onder andere Marc Van Ranst twee weken geleden opriep niet langer op bezoek te gaan in Antwerpen stortte niet enkel de lokale horeca in de Koekenstad in. Ook bij gidsenorganisaties zagen ze quasi elke boeking in augustus geannuleerd worden. Stadsgids Erwin Liekens van Taste The City en fietsenverhuurbedrijf Antwerp By Bike bleef niet gespaard. “Ook in Nederland is Antwerpen de afgelopen weken erg negatief in het nieuws gekomen en dat voelen we enorm bij het fietsenverhuur”, zucht Erwin. “Fietsen zit bij Nederlanders namelijk in het bloed. Zonder die inkomsten hebben we besloten om Antwerp By Bike weer te sluiten. Voor Taste The City, wat ik alleen beheer, zijn er minder vaste kosten dus de rondleidingen kunnen in augustus gewoon doorlopen. Maar omdat er enkel bubbels van vijf mogen deelnemen, zijn alle rondleidingen voor bedrijven in het water gevallen en zijn er nog maar enkele gidstoeren over gebleven.”

Spookstad

Taste The City is na de eerste lockdown pas op 20 juni weer begonnen, maar het was sindsdien ook rustiger dan ooit. Volgens Erwin zijn in theorie rondleidingen tot tien personen nog steeds mogelijk, maar door de sociale bubbel van vijf personen kan dat in praktijk niet meer. “Wel is er in spookstad Antwerpen momenteel meer ruimte dan ooit om sociale afstand te houden”, zegt Erwin. “Dat kan je zien in ons filmpje, bovendien draagt zowel de gids als bezoeker een mondmasker en hebben we permanent ontsmettende gel bij de hand.”

(Lees verder onder de foto)

2
Klaas De Scheirder

Imagoschade

Met de maatregelen op zich heeft Erwin geen problemen. “Mensen in beperkte bubbels rondleiden met de nodige hygiëne en sociale afstand is niet meer dan normaal, iets anders zou onverantwoord zijn in deze tijden. Wat me wel pijn doet, is dat onze stad zo negatief wordt afgeschilderd in zowel lokale als internationale media. Het imago van Antwerpen is onderuitgehaald en die schade is van lange duur, ik zie niet in hoe dat op korte termijn opgelost kan raken. Dit is niet het epicentrum van de pest, hé. Ik hoop dat de mensen snel de weg terug vinden naar Antwerpen. Niet enkel naar de gidsorganisaties, die allemaal hun best doen om alles veilig te laten verlopen, maar ook de horeca en alle andere lokale ondernemers in het algemeen.”

Bubbelwandelingen

Door corona zijn er momenteel enkel privérondleidingen beschikbaar bij Taste The City. “Het voordeel is dat we elke rondleiding dan op maat kunnen maken van de klant. In onze bubbelwandeling - met knipoog naar corona - beginnen we en eindigen we met een glaasje bubbels van lokale afkomst. Een Antwerps brutbier met de fijne pareling van champagne en een Belgische schuimwijn”, glimlacht Erwin.

Meer info op tastethecity.be en antwerpbybike.be.

Lees meer