Illustratiebeeld. Beide burgemeesters dreigen er vandaag mee de parkings af te sluiten, omdat de toestroom van mensen zonder papieren te groot is.
Foto Lukas Illustratiebeeld. Beide burgemeesters dreigen er vandaag mee de parkings af te sluiten, omdat de toestroom van mensen zonder papieren te groot is.

Burgemeesters Wommelgem en Mol dreigen snelwegparkings naast E313 en in Postel af te sluiten

Precies een halfjaar nadat de federale regering strengere maatregelen aankondigde, blijkt de toestroom van mensen zonder papieren onverminderd groot in de gemeenten naast de snelwegen. Frank Gys, burgemeester van Wommelgem, overweegt daarom de parking naast de E313 zelfs te sluiten. Ook in Mol bekijkt burgemeester Wim Caeyers (CD&V) een sluiting van de E34-parking in Postel. Dat bericht de Gazet van Antwerpen.

"We hadden gehoopt dat dit probleem - zoals beloofd - zou worden aangepakt, maar we zien geen enkele bereidwilligheid. De federale overheid moet tussenkomen", zegt de N-VA-burgemeester van Wommelgem, Frank Gys. Hij wordt daarin bijgetreden door zijn collega uit Mol.

“Prioriteit”

Bevoegd minister De Crem bevestigt dat de problematiek met transmigranten in 2018 is toegenomen, en dat die lijn zich in 2019 doortrekt. Daar kan de nakende brexit voor iets tussen zitten, klinkt het op zijn kabinet. Veel migranten willen nog voor de Britse exit uit de EU in het Verenigd Koninkrijk geraken.

De problematiek is in elk geval een prioriteit voor De Crem, klinkt het. “We zijn er absoluut mee bezig, maar een mirakeloplossing bestaat niet. Dit vraagt een geïntegreerde aanpak, met acties op lokaal, provinciaal, Vlaams en federaal niveau.” 

Overleg

De Crem gaat nu wel de burgemeesters van Wommelgem en Mol contacteren om te luisteren naar hun bezorgdheden. Caeyers en Gys zelf hebben nog niet bij de minister aangeklopt, klinkt het. Verder plant de minister nog werkbezoeken aan verschillende snelwegparkings en wordt regelmatig overlegd met de federale politietop, de veiligheidsdiensten en de lokale en provinciale besturen. 

Het kabinet-De Crem wijst er ook op dat er al een hele reeks maatregelen is genomen. Het gaat onder meer om de versterking van de steun van de federale politie en een Belgische verbindingsofficier die vanuit Londen moet waken over de gegevensuitwisseling inzake veiligheid tussen het Verenigd Koninkrijk en België.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Hans Plas

    Dat is het probleem niet oplossen maar verschuiven. Waarom is er geen federale oplossing? Op een maand tijd kan dat probleem voor altijd opgelost zijn, maar dan moet er iemand de ballen aan zijn lijf hebben.

  • Ronny Van de Wal

    Van deze maatregel zullen die 'transmigranten' zeker onder de indruk zijn hoor.Dat zal ze leren zich op te houden waar ze niet nodig zijn.Het zijn illegalen en die horen zich niet op straat op te houden maar in centra die daarvoor geschikt zijn....Op naar de volgende parking.Het probleem wordt verlegt.......

Lees meer