2 De woning van Simonne werd helemaal vernield.
Ronny De Coster De woning van Simonne werd helemaal vernield.

Alerte buur (77) redt vrouw (81) uit brandend huis

LEKKENDE GASFLES VEROORZAAKT IN SNELTEMPO INFERNO

Bij een zware woningbrand aan de Groenstraat in Wortegem is een vrouw van 81 jaar gisterenmiddag gewond geraakt. Het is dankzij haar alerte buur Michel Deven (77) dat de alleenwonende vrouw uit haar brandende woning is gered. "Geen minuut te vroeg. Op het moment dat ik Simonne door de voordeur naar buiten sleurde, vloog het hele plafond in brand", huivert de kranige held.

Het was rond half één, toen bewoners van de Groenstraat werden opgeschrikt door een ontploffing. "Ik ging net aan mijn aperitiefje beginnen, toen ik achter mijn huis een enorme knal hoorde. Ik dacht meteen: dat is bij Simonne", vertelt Michel Deven. De achtertuin van zijn huis paalt aan die van het huis van de dame.

2 Michel Deven bleef koelbloedig en haalde de vrouw naar buiten.
Ronny De Coster Michel Deven bleef koelbloedig en haalde de vrouw naar buiten.

Witte schim

"Ik ben meteen naar buiten gelopen. Ik zag dat de achterdeur door de ontploffing was weggeblazen. Uit het huis kwam een dikke, zwarte rook. Zonder na te denken, ben ik naar binnen gelopen. Ik hoorde iets in de keuken. Maar de rook was zo fel, dat ik amper iets kon zien. Alleen een witte schim. Het bleek de haardos te zijn van Simonne. Ze zei niks, maar was al helemaal versuft en verward. Haar kapsel stond ook in brand. Ik heb haar vastgegrepen en ben zo snel ik kon met haar naar de deur getrokken. Ik heb haar letterlijk naar buiten gesleurd. We hebben enorm veel geluk gehad. Net op het moment dat we buiten waren, sloegen de vlammen in één ruk naar het plafond. Het stond meteen helemaal in brand. Simonne panikeerde nog dat ze haar handtas niet mee had. Ze wou nog terugkeren, maar ik heb haar tegengehouden. Hadden wij nog één minuut langer in dat huis geweest, dan waren we allebei dood", huivert Michel.

Niet in levensgevaar

"Dat ik haar leven gered heb, kan je wel stellen. Maar maak van mij daarom geen held, hé. Achteraf besef ik dat ik een heel groot risico heb genomen. Maar ik heb gewoon niet nagedacht. Gelukkig, want daar was geen tijd voor. Toen ik met Simonne naar buiten kwam, heb ik naar de buren geschreeuwd, dat ze de brandweer moesten bellen", vertelt Michel.


Bij aankomst van de brandweer stond het huis van Simonne Ronsse helemaal in lichterlaaie. De vrouw heeft brandwonden opgelopen aan het hoofd en aan de benen en is naar het Algemeen Ziekenhuis in Oudenaarde gebracht. Ze verkeerde niet in levensgevaar.


Haar woning is helemaal vernield. Ook het aanpalende huis liep vrij zware schade op aan het dak. De bewoonster van een huis aan de straatkant werd ook preventief naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze in shock was.


Burgemeester Luc Vander Meeren en OCMW-voorzitter Kurt Fonteyne kwamen ter plaatse om opvang te bieden aan de vrouw van het afgebrande huis. "We hebben een instapklare noodwoning in Elsegem. Eens de dame het ziekenhuis verlaten heeft, zal ze daar terecht kunnen", zei Vander Meeren.


De zware brand is volgens de eerste vaststellingen van de brandwer vermoedelijk ontstaan als gevolg van een lekkende gasfles, al is het wachten op de bevindingen van de aangestelde branddeskundige om de precieze oorzaak te kennen.

Lees meer