Een archieffoto van burgemeester Gino Devogelaere bij het spaarbekken in de Landergemstraat.
Henk Deleu Een archieffoto van burgemeester Gino Devogelaere bij het spaarbekken in de Landergemstraat.

Anzegem wil spaarbekkens controleren: “Niet de bedoeling dat landbouwers uit andere gemeenten langskomen”

Nu water een steeds schaarser goed wordt, zal de gemeente Anzegem de spaarbekkens in de gemeente goed in het oog houden. Landbouwers die water willen oppompen, moeten dat melden. “Ook de politie zal een oogje in het zeil houden. Het is niet de bedoeling dat landbouwers uit andere gemeenten langskomen”, zegt burgemeester Gino Devogelaere.

Sinds donderdag geldt er in West-Vlaanderen een oppompverbod voor kwetsbare rivieren, grachten en beken, omdat het peil nu al op verschillende plaatsen onder het minimum staat. Nochtans hebben landbouwers voor hun gewassen nood aan water, dat ze dan bijvoorbeeld uit spaarbekkens kunnen halen. In Anzegem zijn er verschillende spaarbekkens. Zo is er eentje met een capaciteit van 30 miljoen liter aan de Landergemstraat en legt de provincie de laatste hand aan een spaarbekken op de hoek van de Walskerkestraat en Kleine Leiestraat. Beide kwamen er om wateroverlast in de buurt te voorkomen.

Toelating

“Ik heb nog geen weet van landbouwers die nu al een beroep doen op de spaarbekkens”, reageert burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén). “Maar ik moet wel toegeven dat we daar nooit officieel melding van krijgen. Hoewel landbouwers toelating moeten krijgen van de gemeenten, krijgen wij nooit aanvragen binnen. En toch verdwijnt er water”, lacht hij. Daarom zal de gemeente de gemeentelijke spaarbekkens nu controleren. “Er komt een nadar met de boodschap dat een toelating nodig is om water op te pompen. Het is vooral om te vermijden dat landbouwers uit omliggende gemeenten langskomen. Spijtig, maar het is een beetje ieder voor zich. Voor de provinciale bekkens geldt dat natuurlijk niet.”

Lees meer