Vanaf 2020 mogen bijna alle plastics in de pmd-zak in Wortegem-Petegem.
RV Vanaf 2020 mogen bijna alle plastics in de pmd-zak in Wortegem-Petegem.

Vanaf 1 januari 2020 mag je ook yoghurtpotjes, botervlootjes en bloempotjes in je pmd-zak steken

Inwoners van Wortegem-Petegem zullen vanaf 1 januari 2020 ook andere plasticverpakkingen mogen toevoegen aan de blauwe pmd-zak. Dat blijkt uit een vraag van de N-VA-fractie op de jongste gemeenteraad.

“We kunnen de oproep van onze jongeren, die iedere week op straat komen om te ijveren voor het klimaat, niet meer naast ons neerleggen”, zegt Marleen Van De Populiere (N-VA). “We vragen daarom om werk te maken van een uitbreiding van de huidige blauwe pmd-zak of de invoering van de paarse p+md-zak. Hier mogen zachte plastics zoals yoghurtpotjes, botervlootjes en bloempotjes in verzameld worden. Zo verminderen we het restafval, daalt de factuur voor de inwoners en is er minder CO₂-uitstoot bij de verbranding van het afval.”

Het gemeentebestuur, dat een duurzamere verwerking van afval en de uitbreiding van de pmd-zak al in haar verkiezingsprogramma had opgenomen, staat volledig achter het voorstel. Vanaf 1 januari 2020 zullen de inwoners van Wortegem-Petegem dan ook extra plasticverpakkingen kunnen toevoegen aan de pmd-zak.

Gft-afval

De N-VA-fractie wil nog een stapje verder gaan en vraagt een ophalingsronde voor het groente-, fruit- en tuinafval. “Met de bouw van de appartementen in onze gemeente zal niet iedereen de ruimte hebben om te composteren. Op regelmatige tijdstippen het gft-afval ophalen zou voor de inwoners de factuur van het restafval eveneens doen dalen en het sluikstorten in grachten en op landbouwgronden verminderen.” Dat voorstel zal de gemeente bespreken met de intercommunale.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer