De brandweer probeert de vervuiling in te dammen.
Marc De Roeck De brandweer probeert de vervuiling in te dammen.

Olielek in Albertkanaal mogelijk kwaad opzet

In het Albertkanaal in Massenhoven (Zandhoven) is gisteren heel wat olie terechtgekomen. Mogelijk is de olie opzettelijk in het kanaal gedumpt.

Een medewerker van een jachthaven merkte een olielek op. Hij verwittigde de brandweer die er op zijn beurt Waterwegen en Zeekanaal nv, waterproducent Water-Link en de civiele bescherming bij haalde. "De laag olie die op het water lag was vrij dun maar door het drukke verkeer op het kanaal wel heel uitgestrekt", klinkt het bij de brandweer van Zandhoven. "Het probleem is dat Water-Link water uit het kanaal pompt om er drinkwater van te maken. Om er voor te zorgen dat er geen olie werd opgepompt door Water-Link hebben zij de pompwerken preventief stilgelegd. Er is daardoor nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid. In samenwerking met de civiele bescherming hebben wij dan enkele barrières gemaakt om de olie in te dammen. Daarna hebben we de olie geneutraliseerd."

Gedumpt

Hoe de olie in het kanaal terecht kwam, is nog een raadsel. "Er was geen rechtstreekse bron van een lek te vinden in het kanaal", gaat de brandweer verder. "Mogelijk is de olie opzettelijk in het kanaal gedumpt, maar dat kunnen we op dit moment niet met zekerheid zeggen." De betrokken instanties volgen de situatie de komende dagen op de voet op.

Lees meer