2 De Antwerpse Villa Tinto is een megabordeel met 51 ramen in het Schipperskwartier.
De Antwerpse Villa Tinto is een megabordeel met 51 ramen in het Schipperskwartier.

Rechter roept zeven prostituees op als getuigen in afpersingszaak

De rechter roept zeven prostituees als getuigen op in een afpersingszaak in het Antwerpse Schipperskwartier. De prostituees huurden een kamer in het megabordeel Villa Tinto. De rechter wil de dames zelf ondervragen of zij al dan niet smeergeld moesten betalen voor de beste kamers. 

Het stadsbordeel Villa Tinto is eigendom van Q-Invest FDK, een vennootschap van de familie De Coninck uit Herent. Q-invest kreeg van het stadsbestuur een vergunning om het gebouw dat binnen de gedoogzone voor prostitutie ligt, als megabordeel uit te baten. De uitbating en verhuring van 51 ramen gebeurt in overleg met politie en hulpverlening zodat pooiers buitenspel worden gezet. Er is een vaste verhuurprijs van 80 euro voor een kamer per shift van 12 uur.

Volgens een Roemeense prostituee is dat echter niet alles. Wie een beter gelegen kamer wil, moet extra betalen. De Roemeense V. stapte in maart 2017 naar de politie met een klacht tegen de twee pandbeheerders Muriël U., zelf een oud-prostituee, en Georges V. die voor Q-invest de verhuring regelden. De sekswerkster had vier jaar in Villa Tinto gewerkt en had altijd keurig het smeergeld betaald. Dat gebeurde cash in een enveloppe of in de vorm van cadeaus zoals een flesje parfum of een handtas. Pas toen zij uit Villa Tinto werd gezet,  durfde zij een klacht indienen. Zij verzamelde nog een zestal getuigenissen van haar collega’s.

Startgeld

De openbare aanklager beweert dat de dames  ofwel 1.000 euro startgeld betalen om een plaats te krijgen, ofwel 150 euro per maand extra voor een beter gelegen kamer.  Zij vorderde tot 2 jaar cel tegen de twee conciërges. 

Advocaat Mounir Souidi die de twee conciërges verdedigt, vond de aanklachten  compleet ongeloofwaardig: “Ten eerste: wat zijn de beste kamers in Villa Tinto? Die op de hoek? Aan de straatkant? Dat wordt nergens aangetoond in het onderzoek. Verder zijn gemiddeld 75 meisjes dagelijks aan de slag in Villa Tinto. Van die 75 zijn er slechts 6 met klachten over afpersing. Waarom heeft men die zeventig andere meisjes niet ondervraagd?”

2 Advocaat Souidi wilde weten welke de beste kamers waren in Villa Tinto. "Op de hoek? Aan de straatkant?"
Dirk Laenen Advocaat Souidi wilde weten welke de beste kamers waren in Villa Tinto. "Op de hoek? Aan de straatkant?"

“Onder ede ondervragen” 

De rechtbank  zou dinsdagmorgen een uitspraak doen maar velde een tussenvonnis. De rechter oordeelt  dat het opportuun is om eerst zeven prostituees onder ede op het openbare proces te ondervragen. Zo worden de rechten van verdediging van de verdachten maximaal gevrijwaard. 

De openbare aanklager kreeg de lijst van 7 dames die moeten opdraven op het proces. Het gaat  vooral om Roemeense dames, maar ook een dame uit Puerto Rico, één uit de Dominicaanse Republiek en één uit Colombia. 

Hun ondervraging staat gepland voor 15 oktober. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • karl van dyck

    Moeten we er een tekeningske bijmaken? Roemeense Prostituees die in opdracht van hun POOIER klacht gaan neerleggen. Hopende dat de BELGISCHE UITBATERS gestraft gaan worden. En op deze manier gaan De Roemeense Pooiers het zaakje proberen over te nemen. Hongaarse,Roemeense,Albaneese ,Hongaren,Serviërs noem maar op ze proberen het allemaal op hun manier om snel rijk te worden en in ons BELGIE lukt dat nog dikwijls ook.

  • Guy Peetroons

    Opeens zijn er wel rechters Foei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lees meer