2 De ouders wachten geduldig om hun kind vrijdagochtend in te schrijven.
Lukas De ouders wachten geduldig om hun kind vrijdagochtend in te schrijven.

"Strijden om laatste 28 plaatsen"

OUDERS KAMPEREN WEEK LANG OM KIND IN TE SCHRIJVEN

Het grasperkje aan het ZAVO lijkt wel een camping. De secundaire school start binnenkort met haar inschrijvingen en dat is een 30-tal ouders niet ontgaan. Vol goede moed wachten ze om hun kind vrijdag om 15 uur te registreren. "We willen allemaal een van de 28 overgebleven plaatsen, maar de sfeer zit goed", klinkt het bij de kamperende ouders.

"Ik zie het nog steeds zitten", zegt Maaike dapper. Ze wil haar zoon Robbe inschrijven in de richting STEM, maar beseft dat de plaatsen beperkt zijn. Daarom hebben zij en haar man Stijn sinds zondagavond een tent opgezet op het grasveldje van de school. Die tent is eigenlijk een partytent, rechtstreeks meegebracht van het communiefeest. "Zondag hadden we nog een communiefeest, maar toen we het gerucht hoorden dat ouders al in de rij wilden gaan staan, zijn we zo snel mogelijk naar hier gekomen. We waren de eersten! En de partytent die we gebruikt hebben, leek ons ideaal om in te slapen en te wonen voor de komende dagen", vertelt Maaike.


Het is een terugkerend fenomeen, lange wachtrijen om dochter- of zoonlief in te schrijven in lagere of middelbare scholen. Toch was het de eerste keer dat de kampeerders al zo vroeg aan de schoolpoort van ZAVO Zaventem stonden. "Ik vroeg me al een tijdje af wanneer de rij zou beginnen", vertelt Stijn. "Je voelde dat de mensen wat zenuwachtiger werden. Om het uur kwam er iemand kijken of er al een ouder zijn tentje aan het opzetten was. Maar we hadden nooit verwacht dat we hier al van zondagavond zouden staan. De hysterie is eigenlijk allemaal begonnen toen de school zondag een bericht online plaatste dat er van de 124 plaatsen al 96 gereserveerd zijn", aldus de papa van Robbe. Dat komt doordat broertjes en zusjes van leerlingen die al op de school zitten automatisch voorrang krijgen. Ook werkt de school met een volmachtsysteem, waardoor ouders niet alleen hun eigen kind kunnen inschrijven, maar ook andere kinderen.

2 Een dertigtal ouders heeft zijn tentje voor de schoolpoort van het Zavo opgezet.
Lukas Een dertigtal ouders heeft zijn tentje voor de schoolpoort van het Zavo opgezet.

Sfeer zit goed

Er wordt dus nog gestreden voor de overige 28 plaatsen. Toch zit de sfeer goed in de partytent, waar ondertussen al zo'n 30-tal mensen in zitten te wachten om hun kind in te schrijven. "Het is een beetje een huiskamer geworden, er wordt tot nu toe helemaal geen ruzie gemaakt", zegt Maaike. "Iedereen deelt hier al zijn eten en spullen. Wij hebben nog een verwarmingsinstallatie meegebracht. Iedereen is hier echt solidair." Maaike geeft toe dat kamperen eigenlijk helemaal haar ding niet is, maar dat haar zoon graag bij zijn beste vriendjes op school wil zitten. Nood breekt dus wet. Gelukkig heeft de school wel wat ruimte voorzien voor de tentjes en mogen de kampeerders gebruik maken van de toiletten. "We hebben ook nog wat infoboekjes gekregen over de school, misschien dat we daar nog een vuurtje mee kunnen stoken", grapt Stijn. Hopelijk zit de sfeer er vrijdag nog net zo goed in.

Lees meer