Milieuambtenaar Guido Declerck en schepen Erik Rennen halen de schildpadden uit hun val.
Foto Lukas Milieuambtenaar Guido Declerck en schepen Erik Rennen halen de schildpadden uit hun val.

Agressieve schildpadden eindelijk in de val

De agressieve schildpadden die de laatste tijd vissen, eenden, kikkers en salamanders in de vijvers van Zaventem aanvielen, zijn de voorbije dagen eindelijk in de vallen gezwommen. De gevangen dieren worden naar 'SOS Reptiel' in Brugge gebracht.

Al verschillende jaren zwemmen rood- en geelwangschildpadden in de gemeentelijke vijvers van Zaventem. Daar waar er aanvankelijk weinig belang aan gehecht werd, wil het gemeentebestuur de schildpadden nu uit het water halen. "Ze vallen namelijk vissen, kikkers, salamanders en eenden aan", zegt milieuschepen Erik Rennen (N-VA). "Een tijdje geleden troffen we zelfs verschillende dode kuikentjes aan. Daarom werd beslist om vallen in het water te plaatsen. De gevangen dieren worden vervolgens opgevangen door SOS Reptiel, een organisatie uit Brugge."

Schildpad ontsnapt

Aanvankelijk lieten de schildpadden zich niet vangen, maar de voorbije dagen was het wel twee keer prijs. "Vandaag (gisteren, red.) troffen we twee schildpadden, waaronder één exemplaar van 30 centimeter, in de vallen aan", aldus nog Rennen. "Enkele dagen geleden zaten er vier dieren in. Eén kon uiteindelijk nog ontsnappen."


De schildpadden werden de voorbije jaren door voorbijgangers in de vijvers gedropt omdat de dieren, waarmee op kermissen gestrooid werd, te groot werden om thuis te verzorgen. (RDK)

Lees meer