2 Enkele geel- en roodwangschildpadden. De dieren hebben het vooral gemunt op eenden en vissen in de vijver.
Lukas Enkele geel- en roodwangschildpadden. De dieren hebben het vooral gemunt op eenden en vissen in de vijver.

Daar zijn agressieve schildpadden weer

GEMEENTE PLAATST NET ALS VORIG JAAR VALLEN IN VIJVERS IN PARK MARIADAL

Voor het tweede jaar op een rij maakt de gemeente Zaventem jacht op agressieve geel- en roodwangschildpadden in de vijvers van het park Mariadal. De schildpadden vallen eenden en vissen aan, maar zijn ook gevaarlijk voor kinderen. "We hopen dat we ze dit jaar allemaal kunnen vangen", zegt milieuschepen Erik Rennen (N-VA).

Al verschillende jaren zorgen de geel- en roodwangschildpadden voor overlast in de vijvers van het gemeentelijk park Mariadal in Zaventem. Vorig jaar opende de gemeente voor het eerst de jacht op de agressieve schildpadden. "Ze zijn vooral agressief naar eenden en vissen toe", zegt schepen Erik Rennen. "Zo bijten ze in de poten van de eenden en kunnen ze de vissen levensgevaarlijk verwonden. Maar ze kunnen ook vingers van nietsvermoedende kinderen afbijten. Vorig jaar konden we - met de hulp van de Brugse organisatie SOS Reptiel - al een 25-tal schildpadden vangen. Bij de eerste zonnestralen van enkele weken geleden kregen we echter opnieuw de melding dat de schildpadden lagen te zonnebaden op de rand van de vijvers. We hebben dan ook meteen beslist om de jacht opnieuw te openen."


Volgens een expert van SOS Reptiel zouden er momenteel nog tussen de 30 en de 50 geel- en roodwangschildpadden in de vijvers zitten. "We hopen dat we ze deze zomer allemaal kunnen vangen", aldus nog Rennen. "Momenteel hebben we twee kooien in de vijvers gezet. Eén daarvan is van SOS Reptiel, de tweede hebben we zelf gemaakt bij de groendienst. Zodra verschillende schildpadden in de vallen zitten, worden ze naar Brugge gebracht."

2 Schepen Erik Rennen en milieuambtenaar Guido Declerck bij de vijver aan de Parklaan waar vorig jaar ook schildpadden uit het water werden gehaald.
Lukas Schepen Erik Rennen en milieuambtenaar Guido Declerck bij de vijver aan de Parklaan waar vorig jaar ook schildpadden uit het water werden gehaald.

Afkomstig uit Mexico

Het waren voorbijgangers die de schildpadden in de vijvers gooiden. Tot enkele jaren geleden werd er namelijk mee gestrooid op kermissen. Aanvankelijk zijn de schildpadden tien centimeter groot, maar ze kunnen drie tot zes keer groter worden. "En op dat moment zien de eigenaars geen andere uitweg dan de dieren ergens te droppen", zegt de milieuschepen nog. "Zo ook in onze vijvers. Normaal kunnen de dieren, die voornamelijk in Mexico leven, zich hier niet voortplanten, maar vorig jaar werden wel eitjes gevonden. Dit jaar was dat nog niet het geval."

Rattenprobleem opgelost

Vorig jaar waren het trouwens niet alleen schildpadden die voor overlast zorgden, ook ratten maakten de vijvers onveilig. "Maar dat probleem is inmiddels opgelost. We hebben toen bordjes geplaatst met het opschrift 'Verboden de dieren te voederen' en dat heeft geholpen. Veel mensen kwamen in grote hoeveelheden brood afzetten, waardoor er een overvloed aan eten was en dat lokte de ratten. We hopen dat de inwoners zich deze zomer aan deze maatregel zullen houden. Slechts een handvol inwoners kreeg een zogenaamd pasje om de dieren eten te mogen geven. Op die manier willen we ongedierte rond de vijvers vermijden", besluit Rennen.

Lees meer