Een voorbeeld van de toenemende verfransing is dit reclamebord dat enkel een Frans opschrift heeft.
Lukas Een voorbeeld van de toenemende verfransing is dit reclamebord dat enkel een Frans opschrift heeft.

Mag het weer wat Vlaamser?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZAVENTEM

Zaventem moet al jaren opboksen tegen de toenemende verfransing. Vooral op de secundaire scholen is merkbaar dat meer Brusselaars naar Zaventem komen. Maar ook op straat en in de winkels wordt steeds vaker Frans gesproken. Daarnaast dreigt de gemeente ook volgebouwd te worden.

"We moeten blijven inzetten op de lessen Nederlands", zegt burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld). "Het bewaren van de Vlaamse eigenheid is primordiaal, zowel op school als bij de gemeentelijke diensten. Qua woonbeleid willen we ook de komende jaren kavels voor onze jonge inwoners voorzien."


"Met buurtevenementen moeten we anderstaligen aanzetten om onze taal te leren zodat ze deel kunnen nemen aan onze gemeenschap", aldus Erik Rennen, lijsttrekker van N-VA. "Voorts zijn kavels voor jongeren die een band hebben met onze gemeente een must." CD&V wil een buurtwerker inschakelen. "Die moet het aanbod van Nederlandse lessen, sociale initiatieven en wijkvergaderingen tot bij de mensen brengen", vindt lijsttrekker Bart Dewandeleer. "Met een grendel op het aantal appartementen hebben we de verstedelijking al aangepakt." Oppositiepartijen Pro Zaventem en Leef! zien de grootstad niet als een bedreiging. "Beschouw het als een opportuniteit", zegt Amy Gille, lijsttrekker van Pro Zaventem. "De integratie van anderstalige nieuwkomers in onze gemeente moet bevorderd worden door extra uren zorg en Nederlandse lessen in de scholen." Jean-Paul Martens van Leef! vindt dat het onthaal van anderstaligen beter kan en meent dat er nood is aan ruimer en beter taalonderwijs. (RDK)

Lees meer