N-VA wil Franstalig evenement in CC weigeren, burgemeester niet

Een evenement van de Franstalige vereniging Association culturelle francophone de Zaventem in cultureel centrum De Factorij zorgt voor onenigheid binnen het schepencollege. Terwijl burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) er voorlopig geen problemen in ziet, wil coalitiepartner N-VA dat het evenement geweigerd wordt.

Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 december wil de Franstalige vereniging Association culturelle francophone de Zaventem een cultureel weekend met onder meer een tentoonstelling en een modeshow organiseren in cultureel centrum De Factorij. De aanvraag komt van Véronique Pilate, fractieleider van de UF in de Zaventemse gemeenteraad. Op de site van De Factorij staat het evenement evenwel niet aangekondigd, maar op de webstek van de Association culturelle francophone de Zaventem wel. Uitsluitend in het Frans. "Daar begaat de beweging een grove overtreding", vindt schepen van Vlaams Karakter Erik Rennen (N-VA). "Het gaat om een evenement in het gemeentelijk cultureel centrum, waar Nederlands de voertaal is, en dus moet alles in het Nederlands aangekondigd worden. Dit evenement is pure provocatie van de Franstaligen, iets minder dan een jaar voor de verkiezingen. Het Taal Aktie Komitee, Voorpost en de Vlaamse Volksbeweging zijn inmiddels op de hoogte, dus dit zou weleens voor problemen kunnen zorgen. Ik zal het schepencollege dan ook vragen om te voorkomen dat dit cultureel evenement kan plaatsvinden."

"Niets onwettigs"

Volgens burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) gebeurde alles volgens het boekje. "De aanvraag werd correct en in het Nederlands ingediend, dus problemen zijn er niet. Het is bijgevolg mijn taak niet om dit evenement tegen te houden. Pas wanneer er iets onwettigs zou gebeuren, kan ik ingrijpen. Maar dat is hier zeker niet het geval." (RDK)

Lees meer