2 Le QG in Sint-Stevens-Woluwe is op bevel van de vrederechter gesloten.
Dieter Nijs Le QG in Sint-Stevens-Woluwe is op bevel van de vrederechter gesloten.

Omwonenden halen hun slag thuis: vrederechter beveelt sluiting van waterpijpbar Le QG

Waterpijpbar Le QG in Sint-Stevens-Woluwe moet van de vrederechter sluiten. Eigenaar Olivier Karakut voelt zich het slachtoffer van discriminatie. “Ik weet echt niet hoe ik mijn toekomst nu moet invullen”, klinkt het emotioneel.

De uitspraak van de vrederechter is de eerste rechterlijke uitspraak in wat gerust een brokkenparcours van 15 maanden kan genoemd worden. Midden maart 2018 opende de 22-jarige Zaventemnaar Olivier Karakut de waterpijpbar Le QG in een pand in de Kleine Kerkstraat in Sint-Stevens-Woluwe, waarin tot 2017 kruidenierszaak De Cuyper zat. “In groot-Zaventem is weinig voor jongeren, dus dit is de ideale plaats om samen te komen, iets te drinken en waterpijp te roken”, zat hij vol goede bedoelingen bij de start van het project. 

Vrijwel meteen rezen de eerste problemen. De openingsuren -op weekdagen tot 3 uur en op zaterdag en zondag tot 8 uur - waren een doorn in het oog van omwonenden. Al in de eerste weken moest de politie tussenkomen, nadat er een resem klachten over lawaaihinder was binnengelopen bij de politie. Ook het voortdurende af- en aanrijden veroorzaakte veel overlast. Ook stelde de gemeente zich vragen over het naleven van het rookverbod in de zaak. 

Dicht... en opnieuw open

‘Last but not least’ bleek de man geen stedenbouwkundige vergunning te hebben. Deze vroeg hij na de opening aan, maar net door de vele klachten van overlast weigerde het schepencollege in oktober de stedenbouwkundige vergunning, omdat de locatie - midden in een woonwijk - niet geschikt was voor een waterpijpbar. En nog bleek de kwestie niet van de baan. In december werden bij een politiecontrole problemen rond de sociale wetgeving opgemerkt. Ook waren er problemen met de brandveiligheid. Resultaat: de zaak werd begin december verplicht gesloten op bevel van de arbeidsauditeur en de burgemeester. 

Lang duurde dit niet, want zaakvoerder Karakut stelde zich in regel met alles, waardoor Le QG begin januari opnieuw geopend kon worden. Tot grote onvrede van de omwonenden, die naar de vrederechter trokken. 

2 Eigenaar Olivier Karakut in zijn waterpijpbar op archiefbeeld.
Foto Lukas Eigenaar Olivier Karakut in zijn waterpijpbar op archiefbeeld.

Die beval nu de onmiddellijke en definitieve sluiting van de zaak. “Iedereen moet de regels van de ruimtelijke ordering en openbare orde respecteren”, is schepen Bart Dewandeleer tevreden met de uitspraak. “We zullen nu zien of de zaakvoerder zich houdt aan het vonnis.” 

Beschamend

Olivier Karakut reageert erg ontgoocheld op de beslissing. “Ik ben slachtoffer van discriminatie. Ik vind het beschamend hoe de verantwoordelijken een jongeman, die op een eerlijke manier iets wil ondernemen, behandelen. Ik ben het slachtoffer van een rechter die niet eens probeert om tot een neutrale oplossing te komen. Ik weet echt niet meer wat ik moet aanvangen met mijn toekomst.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer