belga

Staking Swissport Cargo na 24 uur afgelopen: extern bureau onderzoekt aanwezigheid asbest

De werknemers van Swissport Cargo hebben het werk woensdagmiddag hervat nadat de vakbonden, de directie van de afhandelaar en Brussels Airport een akkoord bereikten. De staking begon dinsdagmiddag toen asbest ontdekt werd bij renovatiewerken in de loods van Swissport. Er zal nu een externe firma aangesteld worden om verder onderzoek te doen. De renovatiewerken liggen al zeker tot dinsdag stil.

Dinsdagmiddag brak plots een staking uit bij Swissport Cargo. Bij de renovatiewerken aan een loods waar ook de werknemers van de afhandelaar aan het werk waren, werden namelijk asbestdeeltjes aangetroffen. Omdat het personeel ongerust was, werd het werk neergelegd. De staking had alleen invloed op cargovluchten. Passagiersvluchten ondervonden geen hinder. Woensdag zaten de directie van Swissport, de vakbonden en Brussels Airport – de beheerder van de werken – rond de tafel. Omstreeks 15 uur kwam er witte rook.

“Het personeel heeft het werk hervat nadat we een akkoord bereikten”, zegt Hans Elsen van de christelijke vakbond. “Brussels Airport zal een extern expertisebureau aanstellen. Dat bureau zal een tegenanalyse doen waarmee bewezen moet worden dat er nooit gevaar was voor het personeel. Daarnaast komt een verbouwingscomité ook tweewekelijks samen om de werken nauwgezet op te volgen. Als er zich een veiligheidsprobleem stelt, dan zal men meteen bekijken hoe het aangepakt moet worden. Tot slot komen er ook beschermingsdoeken tussen de werf en de zone waar het Swissport-personeel werkt.”

Voorlopig liggen de werken op de werf nog stil. Dat is al zeker tot dinsdag het geval. Dan staat een eerste gesprek tussen de vakbonden en het verbouwingscomité op de agenda.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kris Michiels

    Stefan, asbest is inderdaad zeer schadelijk en je leest duidelijk dat er renovatiewerken bezig waren. Dat wil zeggen breekwerk waarbij de kans groot is dat er asbest vrijkomt. Fatsoenlijke bedrijven hebben zo'n inventaris en werken standaard met doeken. Als er bij jou thuis asbest in huis aanwezig is, en je blijft daar af, dan heb je inderdaad meestal geen probleem. Je hebt het recht om in fatsoenlijke omstandigheden te werken

  • Stefaan Vanwijnsberghe

    Alle middelen zijn goed om te staken, als er maar niet moet gewerkt worden en de economie kan lam gelegd worden. Asbest is schadelijk, als je er iedere dag aan blootgesteld wordt. Wetenschappers zouden eens moeten stoppen met iedereen bang te maken. Als eens nagedacht hoeveel asbest er in uw huis aanwezig is? Ja? Ga je dan ook staken? Nee, want dat is mijn werk niet.

Lees meer