De buurtbewoners zijn de werken meer dan beu. Dat blijkt ook uit hun banners.
Lukas De buurtbewoners zijn de werken meer dan beu. Dat blijkt ook uit hun banners.

Werken Woluwedal hervatten maandag

SUCCESVOL SPOEDOVERLEG ONDUIDELIJK WANNEER WEG WEER OPENGAAT

Na tien maanden aanmodderen, wordt er vanaf maandag dan toch opnieuw gewerkt op het Woluwedal. Na spoedoverleg op het kabinet van minister Ben Weyts werd beslist om de werf niet langer stil te laten liggen. Wanneer de werken afgerond zullen zijn, is nog niet duidelijk.

In augustus vorig jaar werd gestart met de werken aan het Woluwedal in Sint-Stevens-Woluwe, een van de drukste kruispunten in onze regio. Amper vier maanden later viel alles er plots stil. In november werd bij het afwerken van de fundering van de riolering immers ontdekt dat die fundering onvoldoende draagkracht had. Daardoor moest men in de werfzone op zoek naar een nieuwe locatie voor die riolering, maar dat vergde heel wat studiewerk.


Bovendien was er ook nog een geldkwestie tussen aannemer Viabuild en opdrachtgever Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De twee vochten een juridische veldslag uit over de vraag wie voor de extra kosten en de vertraging moest opdraaien. De werken liggen daardoor nu al tien maanden stil. Een bijzonder bittere pil voor de handelaars uit de regio. Zij moesten al werknemers ontslaan, omdat klanten wegbleven door het enorme fileleed rond het Woluwedal. De handelaars stelden AWV inmiddels in gebreke. Buurtbewoners hingen ondertussen ook al banners met het opschrift 'Werf in faling! Graafmachines te koop' aan de werfafbakening.

Akkoord

Nu lijkt er dan toch eindelijk een oplossing gevonden te zijn. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) was de situatie beu en riep alle betrokken partijen deze week rond de tafel. "Na bemiddeling kwam er een akkoord uit de bus", aldus de minister. "Het conflict is nog niet uitgeklaard, maar er komt wel een einde aan de frustrerende stilstand. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de aannemer zullen nu samenwerken om de rest van de werkzaamheden te voltooien."


Tijdens de eerste fase van de heropgestarte werken zal het verkeer nog altijd omgeleid worden door middel van het bestaande systeem met keerpunten. In een volgende fase, waarin de andere kant van de gewestweg aangepakt wordt, zal de verkeerssituatie omgedraaid worden. AWV benadrukt dat alles in het werk gesteld wordt om de uiteindelijke duur van de werken zo kort mogelijk te houden. Normaal gezien zouden de werken komende zomer afgerond moeten zijn, maar dat die termijn gehaald wordt, is maar weinig waarschijnlijk.


Burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) is tevreden met de oplossing. "We hebben de minister meermaals aangeschreven, maar kregen geen reactie op onze brieven. Dat er nu toch opnieuw gewerkt zal worden, is uiteraard heel goed nieuws. De handelaars zullen wel nog enkele maanden op hun tanden moeten bijten, maar we hopen dat de werken snel afgerond worden."


Ook de handelaars zijn tevreden dat er eindelijk schot in de zaak komt. "Ik hoop dat de aannemer extra volk inzet, zodat de werken sneller klaar zijn", zegt David Van Ermen van Garage Van Ermen. "Wij hebben hier enorm onder geleden, dus ze mogen wat meer rekening houden met ons vanaf nu."

Lees meer