3 De mug kwam ter plaatse.
Nijs De mug kwam ter plaatse.

Zwemmer haalt onwel geworden moeder uit water
De Motte, personeel ontfermt zich over dochtertje (8)

In het gemeentelijk zwembad De Motte in Zaventem is zondagmiddag een vrouw van de verdrinkingsdood gered. Het was zwemmer Fernando Navarro (50) die zag hoe de onwel geworden vrouw naar de bodem zakte en die haar samen met een redder uit het water haalde. Het slachtoffer was relatief snel bij bewustzijn. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeerde niet in levensgevaar.

Enkele tientallen mensen waren zondagmiddag omstreeks 14 uur in gemeentelijk zwembad De Motte in Zaventem toen er plots paniek uitbrak in het grote bad. In het diepste gedeelte zag zwemmer Fernando Navarro immers plots hoe een vrouw roerloos in het water lag en naar de bodem zonk. “Onmiddellijk dook ik naar het diepe en haalde ik de vrouw naar boven”, vertelt de Belgische Spanjaard uit Zaventem na afloop. “Net op dat moment wandelde een redder voorbij en hij kon me helpen om de vrouw uit het water te tillen.”

Vlotte evacuatie

Daarop startten de redders meteen met de beademing. “Het ging niet om een echte reanimatie”, verduidelijkt directeur van De Motte Pieter Vereecken. “De vrouw was gewoon onwel geworden, maar ze was (nog) niet aan het verdrinken.” Terwijl de redders zich over de vrouw ontfermden, werden ook de hulpdiensten verwittigd en begon het zwembadpersoneel met de evacuatie van De Motte. “Die is vlot verlopen”, klonk het bij het personeel. “In een sneltempo was het zwembad leeg, zodat de hulpdiensten en de redders zich konden concentreren op de beademing van het slachtoffer.”

3 Fernando Navarro haalde de zwemster uit het water. "Ik ben geen held, ik deed gewoon wat ik moest doen."
Nijs Fernando Navarro haalde de zwemster uit het water. "Ik ben geen held, ik deed gewoon wat ik moest doen."

Uiteindelijk kwam de vrouw opnieuw bij bewustzijn. Haar dochter werd door één van de personeelsleden opgevangen. Het meisje van ongeveer acht jaar oud stelde het al bij al goed. Haar mama werd naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeerde nooit in levensgevaar.

Redder bedanken

Na het voorval werd beslist om het zwembad voor de rest van de namiddag te sluiten. Sportschepen Piet Ockerman (Open Vld) is tevreden dat de redders voortreffelijk werk leverden. “Dinsdag volgt nog een evaluatie om na te gaan of alles perfect verlopen is. Daarnaast ga ik bekijken hoe we Fernando Navarro, een trouwe klant n het zwembad van Zaventem, kunnen bedanken. Mede dankzij hem heeft de vrouw dit voorval overleefd.”

Fernando Navarro beseft dat het fataal had kunnen aflopen, als hij niet zou hebben ingegrepen. «Maar of ik nu een held ben? Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen. Ik ben heel tevreden dat de vrouw dit nog zal kunnen navertellen. Nu ga ik thuis even tot rust komen, want zo’n voorval doet wat met een mens.» Maandag gaat zwembad De Motte weer open.

3 De vrouw werd na de reanimatie afgevoerd naar het ziekenhuis.
Nijs De vrouw werd na de reanimatie afgevoerd naar het ziekenhuis.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Bah, zwemmen in zo'n bad dat zo vol zit met menselijk vuil dat ze er chloor in moeten doen om het draagbaar te houden. Mij krijgen ze daar niet in, zelfs al zouden ze ervoor betalen.

  • jan schils

    De directie probeert de rol van de redders te maximaliseren, terwijl volgens haar de echte redder alleen maar "meehielp".... Het is juist omgekeerd! Als de echte redder er niet was geweest, was het waarschijnlijk slechter afgelopen met die dame. De redders hadden namelijk niets in de gaten totdat de badgast in actie was gekomen...

Lees meer