Zedelgem David Van Steenkiste runt de kruidentuin van voormalig restaurant Hertog Jan
Benny Proot Zedelgem David Van Steenkiste runt de kruidentuin van voormalig restaurant Hertog Jan

Kruidentuin van vroegere Hertog Jan zet de deuren open: “Alles is hier eetbaar”

Tuinier en kok David Van Steenkiste (31) leidt er groepen rond

De imposante kruidentuin van twee hectare groot, die altijd het visitekaartje was van het vroegere driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, is voortaan publiek toegankelijk. Groepen kunnen er anderhalf uur rondlopen en proeven, onder begeleiding van herborist en kok David Van Steenkiste (31). “In de toekomst willen we onze eigen producten ook verkopen in een shop”, zegt hij.

Sinds eind vorig jaar is het restaurant Hertog Jan, met drie Michelinsterren één van de toppers in ons land, gesloten. De gebouwen langs de Loppemsestraat in Zedelgem staan er nog: ze zijn tegenwoordig een testkeuken voor chef Gert De Mangeleer en zijn rechterhand Joachim Boudens. Ook alle patisserie wordt er voorbereid voor hun nieuwe zaak L.E.S.S op 't Zand in Brugge. Wie vroeger wel eens ging eten in Hertog Jan, had er een schitterend zicht op de imposante kruiden- en bloementuin van twee hectare. Bijna alles wat je in de zaak op je bord kreeg, kwam rechtstreeks uit de tuin.

“Toen het restaurant sloot, heb ik aan Gert (De Mangeleer, red.) gevraagd wat zijn plannen waren met de tuin”, zegt tuinier David Van Steenkiste (31), die met Herbas een eigen bedrijf heeft. Hij levert al vier jaar kruiden en bloemen aan sterrenchefs en groothandels. Vandaag werkt hij voor restaurants met in totaal 16 Michelinsterren, zoals De Pastorale en ’t Zilte in Antwerpen en Seagrill in Brussel. “Het domein blijft in handen van Gert en Joachim, maar ik krijg er wel de volledige verantwoordelijkheid over de tuin. Ik ben hier dus dagelijks te vinden. Het is een groot werk, want er moet volop geoogst worden. Elke ochtend vertrekken er vanuit Zedelgem bakken vol groenten, bloemen en kruiden naar restaurants.”

Overal waar je kijkt, zie je het leven uit de grond komen en alles is eetbaar: van daglelies tot zilverzuring, van olijfkruid tot bloemkolen. Er zijn verschillende serres, drie bijenkorven en containers waar kruiden geteeld worden. “Peruviaanse huacatay is momenteel het populairste kruid bij de chefs”, zegt Van Steenkiste. Hij kweekt de plantjes in een container waar tropische omstandigheden zoals in Zuid-Amerika nagebootst worden. “Ook de Oost-Indische kers is een kruidachtige die heel vaak door chefs besteld wordt. Maar het populairste uit deze tuin zijn de viooltjes. Een beetje tot spijt van mezelf, want ze zijn vooral geliefd omwille van hun kleurrijke bloemen. Die worden vaak als versiering van gerechten gebruikt.”

De oogst is sterk afhankelijk van het weer, maar David geniet van zijn job en wil dat delen met andere mensen. “Vanaf deze zomer kan je voor het eerst de tuin bezoeken", zegt hij. “Na afspraak en in groepjes van minimum tien personen begeleid ik mensen in dit stukje groen in Zedelgem. Ik vertel er over het gebruik van de kruiden en laat de mensen ook proeven en een glaasje drinken. In de toekomst openen we ook een shop waar je honing of kruiden uit eigen tuin kan kopen.” 

Een bezoek in groep kost twintig euro per persoon. Info: info@herbas.be.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer