2 Thomas Abeel is een van de mensen die onderzoek doet naar de Europese rivierkreeft.
Katrijn De Bleser Thomas Abeel is een van de mensen die onderzoek doet naar de Europese rivierkreeft.

"Rivierkreeft moet opnieuw op menukaart"

AQUA-ERF ENIGE BEDRIJF IN ONS LAND DAT ONDERZOEK DOET NAAR BIJNA UITGESTORVEN DELICATESSE

De Europese rivierkreeft wordt met uitsterven bedreigd door de kreeftenpest. Om de delicatesse in leven te houden, doet het Zeelse Aqua-ERF als enige bedrijf in ons land onderzoek naar het voortbestaan ervan. "Als we weten hoe we de kreeft het beste kunnen kweken, kan ze weer op de markt komen", zegt Thomas Abeel.

Verscholen tussen bomen langs de Europalaan in Zele werd het Aqua-ERF ingericht, dat is het onderzoekscentrum rond aquacultuur van de opleiding agro- en biotechnologie van de hogeschool Odisee Waas, het voormalige KAHO Sint-Lieven. Hoewel de deuren van alle scholen nu gesloten zijn, is er op het Aqua-ERF het hele jaar door activiteit. Onderzoekers, maar ook binnen- en buitenlandse studenten, werken er voort aan hun projecten.

2 De Europese rivierkreeft is met uitsterven bedreigd.
Katrijn De Bleser De Europese rivierkreeft is met uitsterven bedreigd.

Vijftig euro per kilogram

Eén van die projecten is het onderzoek naar de kweek van Europese rivierkreeften. "Ze wordt ook wel de edelkreeft genoemd", zegt Thomas Abeel, onderzoeker bij Aqua-ERF. "Vroeger stond ze op het menu bij heel wat sterrenchefs, toen was het al een luxeproduct, een echte delicatesse. Voor een kilogram moest je al gemakkelijk vijftig euro neertellen, terwijl een kilogram Amerikaanse rivierkreeften 7 tot 10 euro kost." Maar intussen zijn de Europese rivierkreeften van het menu verdwenen omdat ze gewoonweg niet meer beschikbaar zijn. "Dat komt door de kreeftenpest die Amerikaanse rivierkreeften in de negentiende eeuw meebrachten naar hier", zegt Abeel. "Vandaag leven er nog enkele populaties in Wallonië maar ook die worden getroffen door de kreeftenpest die overgedragen wordt via de mens, exotische rivierkreeften en zelfs door vogels. Dat maakt de soort heel kwetsbaar. Met ons onderzoek hopen we uit te zoeken hoe de vergeten soort het beste gekweekt wordt om ze zo weer op de markt te brengen."


In het Aqua-ERF leven rivierkreeften in een gesloten systeem. Wie binnen wil, moet zich eerst ontsmetten om zo de kreeftenpest te weren. "Alle factoren die invloed kunnen hebben op de groei van de beestjes worden getest. Dat zijn onder andere de voeding, watertemperatuur, verschillende huisvestingstypes en belichting. Rivierkreeften zijn dieren die in het wild alleen leven, niet in groep. Intussen hebben we al vastgesteld dat kannibalisme het grootste probleem vormt als ze in groep zitten", zegt Abeel. "Daar werken we nu op door. Kreeften vervellen als ze groeien. Tijdens die vervelling zijn ze weerloos en worden ze vaak opgegeten door hun soortgenoten. Recent werd ontdekt dat de vervellingsperiode beïnvloed wordt door de maancyclus. Door de maancyclus te simuleren, hopen we dat de beestjes allemaal samen gaan vervellen, wat het kannibalistisch gedrag moet beperken."

Landbouwers begeleiden

Er wordt in het Aqua-ERF niet enkel onderzoek gedaan naar rivierkreeften, maar ook naar het kweken van zoetwaterkabeljauw, ook een vergeten vissoort. "Naast het onderzoek dat we hier uitvoeren, helpen we ook landbouwers en ondernemers bij het opstarten van aquacultuur. Dat is eigenlijk nog een heel onbekend vakgebied voor heel wat mensen. Landbouwers zijn vaak op zoek naar extra activiteiten om bijvoorbeeld in een leegstaande stal te doen. Aquacultuur kan daar een interessante denkpiste zijn. Wij onderzoeken welke diersoorten in Vlaanderen gekweekt kunnen worden op een rendabele manier, en hopen zo de sector in onze regio een duwtje in de rug te geven", zegt Abeel.


Meer informatie over Aqua-ERF en het onderzoek naar de Europese rivierkreeft vind je op http://projects.odisee.be/Aqua-ERF.

Lees meer