Big Brother brengt veiligheid

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ZELE

Zele heeft meer dan zestig camera's in de gemeente hangen. Zijn camera's dan dé oplossing tegen criminaliteit en verkeersovertredingen?

Burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) is een overtuigd voorstander van camera's. "Het nut van camera's wordt soms in twijfel getrokken, maar camerabeelden hebben hun nut al bewezen zowel voor preventie als voor bewijslast bij effectieve criminaliteit. Wij zijn dan ook voorstander om het cameranetwerk volgend jaar uit te breiden met nummerplaatherkenning."

Serdar Celik (sp.a) pleit op zijn beurt voor een volwaardige preventiedienst met inzet van "voldoende gemeenschapswachten" als aanvulling op het cameranetwerk. Ook de politiediensten moeten volgens de schepen extra ondersteuning krijgen. Guy De Roover (ZDB) vindt dat er meer moeten worden ingezet op preventie door de inzet van wijkagenten.

N-VA-kopman Herman Van Driessche pleit voor een totaalaanpak. "Er moet zowel preventief als repressief opgetreden worden. De verschillende diensten moeten hiervoor samenwerken en een globaal veiligheidsplan opstellen. We geloven in nultolerantie en een lik-op-stukbeleid via GAS-boetes om het gevoel van straffeloosheid en het gevoel van onveiligheid bij de burger aan te pakken."

Hans Knop (CD&V) vindt dat camera's een plaats hebben in het veiligheidsbeleid. "Zeker op plaatsen waar er nauwelijks sociale controle is, maar dat kan alleen als ze deel uitmaken van een globaal veiligheidsplan. CD&V pleit daarom in eerste instantie voor meer aanspreekbare politie op straat. "Een fietspatrouille maakt daarvan deel uit. Die kan snel en flexibel inspelen op asociaal gedrag", aldus Knop. (YDS)

Een camera in de Kloosterstraat houdt de buurt van café De Lantaarn in de gaten.
Copyright : Geert De Rycke Een camera in de Kloosterstraat houdt de buurt van café De Lantaarn in de gaten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer