2 Etienne Quintyn (tweede van links) ontving in maart nog de Cultuurprijs van 2017.
Copyright : Geert De Rycke Etienne Quintyn (tweede van links) ontving in maart nog de Cultuurprijs van 2017.

Boegbeeld van de Zeelse heemkunde Etienne Quintyn (92) overleden

Medestichter van de Heem- en Oudheidkundige Kring Zele Etienne Quintyn is zondag op 92-jarige leeftijd overleden.

Quintyn was jarenlang voorzitter van de vereniging en kreeg nadien de titel van erevoorzitter. "Etienne was vooral bekend om zijn talrijke publicaties over Zele en zijn geschiedenis: beide wereldoorlogen, Zele in oude prentkaarten, 100 jaar Kloddenzakken en vele andere. Het jaarboek van HOK Zele met zijn variatie aan heemkundige onderwerpen was zijn geesteskind", zegt Karel De Wilde van HOK Zele. "In alle 48 jaarboeken tot op heden heeft hij minstens één bijdrage geschreven over het verleden van de Zelenaars."

Hoewel Quintyn in 1926 het levenslicht zag in Zottegem groeide hij op onder de Zeelse kerktoren, vlakbij de Markt. Reeds als student behoorde hij in 1945 tot de eerste kern schrijvers van het lokale weekblad Gazet van Zele. Jarenlang was hij onderwijzer in de lagere school van Durmen. Toen reeds wekte hij de interesse van zijn leerlingen voor lokale geschiedenis, als springplank voor de grote geschiedenis. Vijftig jaar geleden trok hij van school naar zaal met zijn diareeks ‘Zele nu en de tijd van toen’. Een tentoonstelling over Zeelse ambachten in de Scheldeschuur te Zele-Dijk in 1968 vormde het startschot om een lokale heemkring op te richten: van in het prille begin was hij een van de drijvende krachten. Ook buiten de heemkunde liet hij zich niet onbetuigd: zo was hij jarenlang secretaris van voetbalclub Scela Zele, nadien Eendracht Zele en was hij van bij het ontstaan ook actief in de gemeentelijke sportraad.

2 Karel De Wilde overleed zondag op 92-jarige leeftijd.
Karel De Wilde Zele Karel De Wilde overleed zondag op 92-jarige leeftijd.

Etienne Quintyn ontving talrijke prijzen voor zijn jarenlange inzet en toewijding in de heemkunde: Cultuurprijs gemeente Zele 1987 en 2017, prijs voor Cultuurverdienste 2008, Reinaertprijs van Heemkunde Oost-Vlaanderen in 2005. In 2017 ontving hij het prestigieuze Jozef Weyns eremerk van Heemkunde Vlaanderen als bekroning van zijn jarenlange inzet voor het Zeelse erfgoed en de lokale geschiedenis.

Pas onlangs weduwnaar geworden na 65 jaar huwelijk, bleef hij tot zijn laatste dagen actief met de voorbereiding van een kijkboek over Zeles geschiedenis en een paar heemkundige bijdragen die postuum worden gepubliceerd.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer