Schepen Thomas Bauwens (CD&V).
Geert De Rycke Schepen Thomas Bauwens (CD&V).

Gemeente Zele schaft belasting op uittreksels en attesten af

Het Zeelse gemeentebestuur heeft beslist om de belasting van 2 euro op uittreksels en attesten af te schaffen. “Het gaat om een zinloze belasting die de dienstverlening vertraagt”, verduidelijkt schepen van Financiën Thomas Bauwens (CD&V).

Het Zeelse gemeentebestuur neemt alle huidige belastingreglementen onder de loep. “Hiaten worden opgespoord en er wordt bekeken hoe de Zeelse fiscaliteit sociaal kan versterkt worden. Het is de bedoeling de nieuwe reglementen tegen het einde van dit jaar rond te hebben”, klinkt het. Voor de belasting op administratieve handelingen werd besloten om nu al in te grijpen. Schepen van Financiën Thomas Bauwens (CD&V): “Voor heel wat courante dienstverlening, zoals het aanvragen van een uittreksel uit het bevolkingsregister, moet de Zelenaar een belasting betalen die meer kost dan ze opbrengt. Dat is absurd en dus schaffen we ze af.”

De meest opvallende wijziging voor de Zelenaar is de afschaffing van de belasting van 2 euro op uittreksels en attesten, de gratis trouwdag die verschuift van dinsdag naar donderdag en het gelijktrekken van de verwerkingskost van reispaspoorten. “De reden waarom die 2 euro-belasting ooit in het leven werd geroepen, is ons onduidelijk. De inning ervan gaat gepaard met heel wat extra administratie, wat maakt dat de feitelijke kostprijs een stuk hoger ligt dan de opbrengst. Het vertraagt ook de dienstverlening en werkt de digitalisering die we voor ogen hebben tegen. Deze belasting is met andere woorden zinloos. Daar moeten we de Zelenaar niet langer mee lastig vallen”, meent schepen Thomas Bauwens. “De meerderheid van die attesten kan je trouwens al gratis aanvragen via het platform van de federale overheid.’’

De aanpassing van het deeltje administratieve bijdrage voor reispaspoorten zorgt dan weer voor meer consistentie in het verhaal. Thomas Bauwens: “Tot nu toe werd er een verschillende bijdrage voor het administratieve deel gevraagd voor reispassen in gewone of in spoedprocedure. Dat deeltje van de kost is nu voor alle reispassen gelijk getrokken”, klinkt het.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer