Judotrainer vergrijpt zich aan pupil

VIJFTIGER VEROORDEELD TOT VIER JAAR CEL VOOR SEKSUEEL MISBRUIK

Een gewezen judotrainer is door de correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeeld voor seksueel misbruik. De 56-jarige man uit Zele kreeg vier jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel. Hij misbruikte jarenlang een jonge judokampioene.

De Zeelse judotrainer vergreep zich aan een jonge judokampioene tussen juli 1998 en september 2003. Het meisje werd aangerand tussen haar veertien en twintig jaar. "Dat begon met het hof maken, liefdesverklaringen, aanrakingen en uiteindelijk ook daadwerkelijk fysieke toenadering, van betastingen tot penetratie", schetste de openbaar aanklager. "Hij manipuleerde zijn slachtoffer zo om het allemaal toe te laten."


"Heel verregaande handelingen met zware psychologische gevolgen", vulde de advocaat van het slachtoffer tijdens het proces toe. "De zaak kwam aan het licht nadat de moeder van het slachtoffer een brief vond van de trainer aan haar dochter. Het meisje was aanvankelijk nog bereid haar trainer uit de wind te zetten, maar uiteindelijk kwam alles aan het licht. Toen ze merkte dat de trainer bij een ander meisje toenadering zocht, besliste ze toch te spreken. Op die manier wou ze voorkomen dat er nog slachtoffers zouden volgen."

Ziekelijk jaloers

De judocoach had zowat vrij spel bij het meisje omdat ze intensief trainde. Ze was ooit Belgisch kampioen en oefende erg hard. "Dat maakte dat ik heel veel bij de trainer was, zeker met kampioenschappen in aantocht", verklaarde het slachtoffer. "Als ik geweten had dat dit zo zou uitdraaien, was ik nooit beginnen trainen voor de kampioenschappen."


Een aangifte van de feiten kwam er uiteindelijk pas acht jaar na de feiten, in mei 2011. "Het is duidelijk dat de trainer zijn gezag misbruikt heeft op een naïef slachtoffer", zegt procureur Ann Soenens. "Hij slaagde er zelfs op subtiele manier in om de schuld bij het meisje zelf te leggen zodat ze het aan niemand zou vertellen. Bovendien was hij bezitterig en ziekelijk jaloers. Hij belette haar omgang met andere jongens. Ook de brieven die hij naar het meisje schreef, maken duidelijk dat er veel meer aan de hand was dan een coach die wil dat zijn kampioen goed presteert."


De beklaagde weigerde een test met de leugendetector te ondergaan. Hij bleef ontkennen dat er seksuele handelingen waren geweest. "De brieven tonen alleen aan dat ik mijn judoka's erg persoonlijke benader en hen zo tot het uiterste laat gaan op kampioenschappen", beweerde hij. "Ik ben nu eenmaal een spontane trainer. Een strenge ook, maar wel altijd correct. Dit is gewoon een wraakactie omdat de moeder van het slachtoffer uit de judoclub gezet werd."

Vrijspraak

De man vroeg dan ook de vrijspraak, maar de rechter geloofde zijn verhaal niet. Hij oordeelde dat er genoeg bewijzen waren dat de man schuldig is aan seksueel misbruik. Hij kreeg in die zin ook voorwaarden opgelegd. Zo moet hij zich laten behandelen in het kader van zijn seksuele problematiek.

Lees meer