Guy De Roover, Hilde Van Kerckhove en Joke Mannaerts voor de films die je voortaan gratis kan ontlenen.
Foto Geert De Rycke Guy De Roover, Hilde Van Kerckhove en Joke Mannaerts voor de films die je voortaan gratis kan ontlenen.

Lezen, ontlenen én ontmoeten

JARIGE BIB VIERT MET OPENLUCHTCINEMA EN BREIDT SOCIALE FUNCTIE UIT

De bibliotheek is twintig jaar en dat wil zeggen dat het tijd is voor vernieuwing. De verjaardag wordt onder andere gevierd met een openluchtcinema op het pleintje achter de bib. "We bouwen de bib verder uit als een ontmoetingsplaats, onder andere met de opening van de krantenhoek."

De bibliotheek viert haar twintigste verjaardag en dat doet ze onder andere met een openluchtcinema vrijdag. Maar er is meer: de twintigste verjaardag is een mooie aanleiding om de werking van de bib grondig te evalueren en te veranderen. "Als bibliotheek willen we ons profileren en een nieuwe boodschap uitdragen: het idee van de bibliotheek als ontmoetingsruimte wordt verder uitgebouwd", zegt bibliothecaris Hilde Van Kerckhove. "We willen nog meer buiten de muren van de fysieke bibliotheek treden, de mensen aanspreken met meer dan enkel leesbevorderingsprojecten. Ook aan de hand van culturele evenementen en louter amusement."

Krantenhoek

De voorbije maanden werd hard gewerkt achter de schermen en sinds 1 september werden al enkele vernieuwingen doorgevoerd. "De krantenhoek is sinds enkele dagen open", zegt schepen van Bibliotheek Guy De Roover (ZDB). "De gezellige hoek waarin bezoekers kranten en tijdschriften kunnen raadplegen, bestond al langer, maar nu heeft die ook ruimere openingsuren dan de bib zelf. Zo is de krantenhoek elke weekdag geopend in de voormiddag. Op die manier wordt de bib laagdrempelig voor iedereen. Ook de studeerhoek brengt steeds meer jonge mensen naar hier."


De bibliotheek beschikt al lang over een uitgebreide filmcollectie. Wie een film wil huren, betaalde tot voor kort een vast bedrag. "Voortaan is dat gratis", zegt Joke Mannaerts, diensthoofd vrije tijd. "Die verandering willen we onder de aandacht van het grote publiek brengen met een openluchtcinema. We kregen van de provincie Oost-Vlaanderen de kans om zo'n openluchtevenement te organiseren en we zijn meteen op de kar gesprongen. Achter de bib hebben we een gezellig pleintje dat zich daar ideaal toe leent."

Muziek

Ook de culturele verenigingen die hun werking hebben op de site achter de bib, werken mee aan het evenement. Kunstkring Were Di zorgt voor kleurrijke werken aan de ramen, de Academie voor Beeldende Kunsten geeft workshops voor kinderen, de Artistieke School voor Naaldkant exposeert werk van eigen bodem en de heem- en oudheidkundige kring zet uitzonderlijk de deuren van het museum open.


"We kozen voor de film 'Captain Fantastic', een film met een boodschap, een film die toeschouwers laat nadenken over onze manier van leven vandaag. Het was dan ook vanzelfsprekend dat we de lokale Wereldwinkel uitnodigden om te zorgen voor hapjes en drankjes", zegt Van Kerckhove. "Verder zorgen we voor popcorn en de band Passe-partoe maakt muziek tussen het publiek en dat tot de film begint."


Hapjes, drankjes en sfeer op vrijdag 8 september vanaf 19.30 uur op de site achter de bib aan de Lokerenboom. De film start om 21 uur. Inkom is gratis.

Lees meer