De Zelzaatse klimaatbrossers en de gemeente reiken elkaar de hand.
Kristof Vereecke De Zelzaatse klimaatbrossers en de gemeente reiken elkaar de hand.

Zelzate nodigt klimaatbrossers uit op gemeentehuis

“Begin van een heel erg mooi participatietraject”

De gemeente Zelzate omarmt zijn klimaatbrossers. Schepen van Klimaat Steven De Vuyst (PVDA) nodigde gisteren drie delegaties van de Zelzaatse scholen uit voor een klimaatdebat op het gemeentehuis. Het resultaat van dat debat moet mee de basis vormen voor de nieuwe klimaatdoelstellingen van de kanaalgemeente.

Dat ze de zaken in Zelzate tegenwoordig anders aanpakken dan in de rest van Vlaanderen, moet duidelijk zijn. Als de Brusselse, Leuvense en Kortrijkse straten vollopen met klimaatbrossers, nodigen ze in Zelzate die klimaatbrossers gewoon uit op het gemeentehuis. “We willen een belangrijk signaal geven naar de jongeren uit onze gemeente”, zegt Steven De Vuyst. “We nemen hen serieus. De jeugd heeft wel degelijk een visie op de toekomst. Die visie willen we horen. Zodat we er rekening mee kunnen houden bij de opmaak van ons klimaatbeleid.”

Klimaattoets

En of de Zelzaatse jeugd visie heeft. Tijdens het debat regende het klimaatvoorstellen. Van een wekelijkse veggiedag tot echt concrete zaken zoals de ‘verledding’ van de openbare verlichting of de verbetering van fietspaden en openbaar vervoer. “Het is verrassend hoeveel frisse ideeën ik hier vandaag gehoord hebt”, zegt Steven De Vuyst. “Neem nu het voorstel om de middenbermen te voorzien van reflectoren om zo te kunnen besparen op straatverlichting. Zoiets hadden we misschien zelf nooit bedacht, maar het is wel een enorm waardevol idee. Alle ideeën worden sowieso meegenomen in de opmaak van ons klimaatbeleidsplan. Daarnaast engageren we ons nu al om elke beslissing die we nemen te onderwerpen aan een klimaattoets.”

Menens

De Zelzaatse klimaatbrossers zijn alvast enthousiast. “Die veggiedag komt er op onze school”, zegt Alicia De Vuyst (17) uit het vijfde Economie Moderne Talen van Sint-Laurens. “We hebben echt wel het gevoel dat er vandaag naar ons geluisterd is. Niet alleen door onze gemeente, ook door de schooldirectie.” Dat gevoel had ook Myrte Bruggheman (15) van het Koninklijk Atheneum. “Ik vond het superbelangrijk om hier vandaag te zijn. We willen de gemeente laten zien dat het ons menens is. Ik heb het gevoel dat het nieuwe bestuur er ook zo over denkt. Aan ons zal het zeker niet liggen. Binnenkort plannen we een 24 uur voor het klimaat op school. Een dag zonder elektriciteit, smartphones en iedereen te voet of met de fiets naar school.”

Het klonk de kersverse schepen van Klimaat als muziek in de oren. “Dit is het begin van een heel erg mooi participatietraject. We gaan dit nog veel meer doen. Ook de niet-stemgerechtigde jeugd heeft in Zelzate een stem. Dit soort bijeenkomsten past trouwens perfect binnen de vakoverschrijdende eindtermen", knipoogt de ex-leraar geschiedenis. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer